Lejla Huremović: Profesori govore da je homoseksualnost bolest, obrazovni sistem nije “apdejtovan”

"U školama se može čuti od profesora da je homoseksualnost bolest. Dakle, sam obrazovni sistem nije apdejtovan."


Foto: N1
Foto: N1

Uoči treće Bh. Povorke ponosa koja je održana jučer u Sarajevu, javnosti se obratio jedan od organizatora Povorke Branko Ćulibrk koji je rekao da su njihovi zahtjevi da se “prestane nasilje koje žive”, kao i zahtjev da se u proceduru stavi zakon o istospolnim partnerstvima.

 – Zakon o istospolnom partnerstvu je stavljen u proceduru, ali nije donesen još uvijek. Nadamo se da će to u narednom periodu biti urađeno. Donesen je i Akcioni plan za ravnopravnost LGBT osoba koji je važan dokument koji treba da unaprijede naše živote, poručio je Ćulibrk.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Javnosti se obratila i jedna od organizatorica Bh. Povorke ponosa Lejla Huremović koja je kazala kako se ove godine osjeća da ima više podrške za LGBT zajednicu.

 – Pandemijska je godina i iz tog razloga su velika ograničenja te zbog toga veliki broj ljudi neće moći doći, ali se osjeća da ima više podrške, kazala je Huremović.

 – Svaka treća osoba doživjela je neku vrstu nasilja: diskriminaciju na poslu, u školi. Postoji mnogo nasilja u porodici, nerazumijevanja od strane roditelja što dovodi do istjerivanja iz kuće, kazala je te istakla kako su razni razlozi toga.

 – U školama se može čuti od profesora da je homoseksualnost bolest. Dakle, sam obrazovni sistem nije apdejtovan. U društvu još postoje predrasude, i društvo nas ne može upoznati. Zbog toga postoji Povorka ponosa. Ne možemo biti vidljivi da pošaljemo poruku društvu da nasilje nije u redu i da ljubav uvijek pobijedi mržnju, naglasila je.

Komentarisala je i organizovanje protesta “Anti LGBT” te kazala kako živimo u demokratskom društvu te da ponavljaju da niko nema pravo da širi govor mržnje niti da poziva isključenje neke zajednice.