Budete li duže i ‘čvršće’ spavali, vaša memorija će biti bolja, tokom dana ćete bolje funkcionirati, ali i pamtiti većinu stvari.


Novo istraživanje s Univerziteta u Exeteru i Basque centra za spoznaju, mozak and jezik, potvrdilo je da kvalitetan san poboljšava funkcije s mozgom i diže ih na viši nivo. Također sve ideje zamišljenje tokom dana, boljet će se realizirati uz kvalitetan san.

– Spavanje gotovo udvostručuje šanse za bolje pamćenje, rekao je istraživač Nicolas Dumay.

– Ukoliko tokom noći sanjate određene stvari vezane za posao, budite sigurni da vas upravo one muče. Nemoje previše razmišljati. Prepustite se čarima spavanja – prijat će to za vaše pamćenje, kazao je Dumay za Huffington.

Iako je potrebno više istraživanja da bi se ova činjenica utvrdila, Nicolas je nedavno i napravio nešto slično – samo je stvari postavio drukčije, tj. obrutno. Nedostatak sna može otežati pamćenje određenih stvari i spoznaje za njihovo rješavanje. Nema sumnje da je san od ključne važnosti za zdrav mozak.

(Radiosarajevo.ba)STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.