Kvalitetan san poboljšava pamćenje

Budete li duže i 'čvršće' spavali, vaša memorija će biti bolja, tokom dana ćete bolje funkcionirati, ali i pamtiti većinu stvari.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje s Univerziteta u Exeteru i Basque centra za spoznaju, mozak and jezik, potvrdilo je da kvalitetan san poboljšava funkcije s mozgom i diže ih na viši nivo. Također sve ideje zamišljenje tokom dana, boljet će se realizirati uz kvalitetan san.

– Spavanje gotovo udvostručuje šanse za bolje pamćenje, rekao je istraživač Nicolas Dumay.

– Ukoliko tokom noći sanjate određene stvari vezane za posao, budite sigurni da vas upravo one muče. Nemoje previše razmišljati. Prepustite se čarima spavanja – prijat će to za vaše pamćenje, kazao je Dumay za Huffington.

Iako je potrebno više istraživanja da bi se ova činjenica utvrdila, Nicolas je nedavno i napravio nešto slično – samo je stvari postavio drukčije, tj. obrutno. Nedostatak sna može otežati pamćenje određenih stvari i spoznaje za njihovo rješavanje. Nema sumnje da je san od ključne važnosti za zdrav mozak.

(Radiosarajevo.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X