Kupovina diploma: Poslije SIPA-e i inspekcija upada na privatne univerzitete

Zatraženo je sprovođenje inspekcijskog nadzora nad visokoškolskim ustanovama obuhvaćenim akcijom "Klaster", a koji će uključivati kompletnu kontrolu zakonitosti rada.


diploma novac

Nakon što je, s ciljem obračuna sa onima koji su prodavali fakultetske diplome, uhapšeno 11 osoba, mahom dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta, te pretresen veći broj ovih ustanova, njih će posjetiti i inspekcija, potvrđeno je “Nezavisnim novinama“.

Afera “prodaja diploma” je, podsjetimo, vrhunac imala 21. februara, kada su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali na nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, mahom iz Banjaluke.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iako je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, sumirajući rezultate akcije “Klaster”, iznio niz detalja, pa i onaj “da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici”, na brojna pitanja javnost i dalje očekuje odgovore, uključujući i ono koje se odnosi na dalji rad ovih fakulteta.

 – Od Republičke prosvjetne inspekcije zatraženo je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad visokoškolskim ustanovama obuhvaćenim ovom akcijom, a koji će uključivati kompletnu kontrolu zakonitosti rada i zakonitosti akata visokoškolskih ustanova, rečeno je “Nezavisnim novinama” iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Iz Inspektorata RS-a potvrđeno je da prosvjetna inspekcija već radi svoj dio posla na konkretnom predmetu.

 – Budući da postoji osnovana sumnja da su subjekti koji su bili predmet operativne akcije ‘Klaster’ postupali suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju u smislu izdavanja javnih isprava, prosvjetna inspekcija preduzima određene radnje iz svoje nadležnosti na predmetnim visokoškolskim ustanovama, rekli su za iz Inspektorata Srpske.

Ističu da postupak koji provodi SIPA i dalje traje, te da su o okolnostima koje se stavljaju na teret licima i ustanovama upoznati samo putem informacije iz medija.

 – Republička prosvjetna inspekcija zatražila je od SIPA da nam dostavi informacije i dokumentaciju, u mjeri u kojoj to neće ugroziti njihov postupak, a s ciljem preduzimanja aktivnosti iz naše nadležnosti, kažu iz Inspektorata RS.

Iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS takođe ističu da su zatražili od SIPA-e informacije o akciji “Klaster”.