Tuzlak dr. Damir Novosel proglašen istaknutim alumnistom Univerziteta Mississipi State

Damir je vanredni profesor na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline od 1997. godine.


Foto: Facebook

Tuzlak dr. Damir Novosel proglašen je istaknutim alumnistom Univerziteta Mississipi State i tako uz ogromno priznanje upisao se u historiju ove institutcije.

 – Tri alumnista Univerziteta Mississipi State izabrana su za istaknute alumniste Odsjeka za elektrotehniku ​​i računarstvo za 2023, među kojima se nalazi i Tuzlak, dr. Damir Novosel. Svaki od nagrađenih dobio je medaljon, a njihova imena će biti trajno izložena u dvorani Simrall na univerzitetu, objavio je jedan od osnivača BH Futures Foundation dr Edhem Čustović, univerzitetski profesor na La Trobe Univerzitetu u australskom Melbourneu i doktor elektrotehničkih nauka koji je također porijeklom iz Tuzle.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ko je dr. Damir Novosel?

Nakon što je diplomirao elektrotehniku ​​na Univerzitet u Tuzli i magistrirao na Univerzitetu u Zagrebu, stekao je zvanje doktora nauka 1991. godine na Državnom univerzitetu Mississippi.

Dr Novosel je strastven za razvoj liderstva i mentorstvo. Tokom svoje karijere razvijao je i mentorirao tehničke stručnjake i poslovne lidere. Dr Novosel je vanredni profesor na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline od 1997. godine kao dio njegove posvećenosti podučavanju i mentorstvu.

Bio je Fulbright stipendista na MSU i posjeduje svoj poslovni uspjeh i liderski pristup naučenim lekcijama u MSU. Jedna takva lekcija bila je da pojedinac može postići mnogo više kroz timski rad. To iskustvo se pretočilo u njegov prvi posao, gdje je izgradio tim koji je razvio nove metode zaštite i automatizacije elektroenergetskog sistema, što je rezultiralo brojnim patentima i implementacijama u komercijalne proizvode. Ovaj preduzetnički pristup pomogao mu je da izgradi veće organizacije koje utjelovljuju isti duh MSU-a.

Novosel je predsjednik Quanta Technology (sada podružnice Quanta Services), kompanije koju je suosnivao 2006. godine kako bi pružio praktična i napredna rješenja za modernizaciju infrastrukture električne mreže. Pod njegovim vodstvom, Quanta Technology se pojavila kao glavna kompanija za tehnologiju, savjetovanje i testiranje koja pruža vodeće usluge u energetskoj industriji. Bio je i predsjednik Quanta Energised Services, koji je postigao savršen sigurnosni rekord tokom njegovog mandata.

Prije toga, 2003. godine, osnovao je KEMA-in sjevernoamerički T&D Consulting ogranak za pružanje usluga inženjeringa i strateškog savjetovanja. Prethodno kao potpredsjednik tehnologije i upravljanja proizvodima u ABB-u, Novosel je vodio tim od oko 1.200 ljudi u razvoju portfelja novih proizvoda i sistema za globalno tržište.

Dr. Novosel je volonter IEEE-a sa nizom liderskih i uslužnih aktivnosti, uključujući standarde. Kao predsjednik IEEE Power & Energy Society, on je formirao IEEE PES Industry Technical Support Leadership Committee, koji je proširio domet na rukovodioce industrije, vlade i regulatorna tijela (npr. US DOE, US FERC i US NERC). Dok je bio predsjednik PES-a, članstvo je premašilo 40.000 članova. Novosel je redovno pozivan da bude glavni govornik i plenarni panelista na globalnim industrijskim konferencijama.

Tokom svoje karijere, takođe je imao 18 domaćih i međunarodnih patenata, autor je preko 200 naučnih članaka i izveštaja, kao i doprinos za sedam knjiga.