KS: Studenti “Doma Bjelave” i ove zime pod dekama i uz grijalice

I ovu zimu stanari Studentskog doma "Bjelave" u Sarajevu provest će pod dekama i uz uključene grijalice u neuvjetnim sobama. Problemi s dotrajalim elektro i vodoinstalacijama, slabim grijanjem, starim namještajem iz godine u godinu su sve veći, a ulaganja u infrastrukturu svela su se samo na osnovno održavanje starih instalacija i manje opravke.


Foto: Avaz
Foto: Avaz

I ovu zimu stanari Studentskog doma “Bjelave” u Sarajevu provest će pod dekama i uz uključene grijalice u neuvjetnim sobama. Problemi s dotrajalim elektro i vodoinstalacijama, slabim grijanjem, starim namještajem iz godine u godinu su sve veći, a ulaganja u infrastrukturu svela su se samo na osnovno održavanje starih instalacija i manje opravke.

Kako su za “Dnevni avaz” rekli studenti, JU “Studentski centar”, i pored dobre volje, nema novca za kompletnu rekonstrukciju Doma, koja je itekako potrebna, a obećanja Kantonalne vlade o izdvajanju sredstava za obnovu paviljona, nažalost, ostala su samo obećanja.

Adin Muratović, student medicine, kaže da su više puta do sada pokušavali alarmirati sve nivoe vlasti kako bi ukazali na nizak standard života u ovom domu.

– Pisali smo dopise, održali nekoliko sastanaka s predstavnicima federalne vlasti, međutim, nikada niko nije ponudio konkretno rješenje. Ne postoji zakon o studentskom standardu kojim bi bila regulirana ova problematika. Najbolji primjer za to u kakvim uvjetima živimo su naši madraci, koji od otvorenja Doma nikada nisu promijenjeni, navodi Muratović.

I njegovi sustanari Husein Tučić i Nejra Ahmetović su nezadovoljni, posebno grijanjem, stolarijom i kupatilima. Kako nam je kazao Tučić, jedina pozitivna stvar u Domu je kuhinja u kojoj na raspolaganju imaju 18 jela solidnog kvaliteta.

– Toplota se gubi jer prozori ne dihtuju. Jedan radijator ne može zagrijati prostoriju. Iako su zabranjene, prinuđeni smo koristiti grijalice, jer je hladnoća neizdržljiva, kazao je Tučić.

U Domu nemaju bežičnu internet-konekciju, osim u bifeu i multimedijalnoj sali, u kojoj imaju 12 računara i smiju boraviti samo sat dnevno. Učionica je uvijek hladna, a, kako kaže Ahmetović, najgora su kupatila.

– Od pet tuš-kabina, samo jedna je u funkciji, a koristi je nas 50. Toaleti se ne mogu zatvoriti, voda stalno curi, navela je ova studentica Fakulteta političkih nauka.

Umjesto obnove, umanjeni kapaciteti

Direktor JU “Studentski centar” Sarajevo Emir Kadrić rekao je da je vlast indiferentna prema problemu studentskog standarda, koji treba sistemski rješavati.

– Umanjili smo kapacitet za 300 prostorija, koje smo ocijenili neuvjetnim, umjesto da ga povećamo rekonstrukcijom paviljona 2, kako je bilo planirano. Bio nam je obećan milion KM za njegovu obnovu iz budžeta Kantona Sarajevo u 2013. Međutim, nisu nam rekli da su to sredstva kreditnog zaduženja koje im nije odobreno, tako da je sve propalo, istakao je Kadrić.

[box type=”shadow”]Pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta u Facebook grupi: Univerzitet u Sarajevu[/box]

(avaz.ba)