Konkurs za dodjelu stipendija Vlade Republike Francuske

Javni poziv Vlade Republike Francuske za dodjelu stipendija za postdiplomski i doktorski studij za akademsku 2015/16. godinu.


Javni poziv Vlade Republike Francuske za dodjelu stipendija za postdiplomski i doktorski studij za akademsku 2015/16. godinu.

Francuska vlada svake godine dodjeljuje stipendije za postdiplomske studije master (2) i doktorske studije studentima iz Bosne i Hercegovine. Stipendijski program uključuje troškove smještaja i boravka, kao i zdravstveno osiguranje studenta počevši od septembra 2015. godine. Na konkurs se mogu javiti studenti svih disciplina.

Ko se može prijaviti ?

Mogu se prijaviti svi studeni i zaposlene osobe koji su :

 • Državljani Bosne i Hercegovine
  • a) za Master 2 – Diplomirali ili su u toku dobijanja diplome na kraju studija Master 1, ili četvrta godina poslije Mature.
  • b) za doktorske studije – Diplomirali ili su u toku dobijanja diplome na kraju studija Master 2, ili peta godina poslije Mature.
 • Imaju nivo znanja francuskog jezika dovoljan za praćenje časova na francuskom jeziku (nivo B2 Zajedničkog evropskog okvira za jezike, pismeno i usmeno (CECR). Ako se student, u izuzetnom slučaju, kandiduje za Master čiji se časovi odvijaju na nekom drugom jeziku osim francuskog, a ima nivo znanja francuskog jezika niži od nivoa B1, CECR, Zajedničkog evropskog okvira za jezike, taj student će morati obavezno upisati intenzivni kurs francuskog jezika, po dolasku u Francusku.
  • a) Studenti već upisani na 5 godinu ili zaposlene osobe koje posjeduju diplomu kraja studija Master 1 ili 4 godina poslije Mature mogu se također prijaviti.
  • b) Studenti već upisani na doktorske studije ili zaposlene osobe koje posjeduju diplomu kraja studija Master 2 ili peta godina poslije Mature mogu se također prijaviti.

Kako će se obaviti izbor ?

Komisija za dodjelu stipendija će voditi računa o više kriterija :

 • Prioritet će se dati studentima koji žele ići u Francusku u sklopu saradnje između njihovog matičnog univerziteta i nekog francuskog univerziteta ili u okviru povlaštenih programa saradnje Ambasade Francuske u Sarajevu,
 • Kvalitetan CV kao i uspješno studiranje,
 • Motivacija istraživača i osnovanost njegovog naučno-istraživačkog projekta,
 • Održivost profesionalnog studentskog projekta.
 • Studenti moraju biti detaljno informisani o francuskim ustanovama u koje se žele upisati (informacije dostupne na stranici Campus France).

Gdje predati kandidaturu ?

Kandidature (Obavezne informacije (preuzeti) + CV + pismo motivacije) se trebaju poslati najkasnije do 01. decembra 2014. godine na boursesfrance.sarajevo-amba@diplomatie.gouv.fr ili putem pošte:

Odjel za kulturu i saradnju Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini, Mehmed-bega Kapetanovića, Ljubušaka 16, 71000 Sarajevo

Formulare preuzeti na ovom linku.

Kontakt osoba : Catherine Constant, catherine.constant@diplomatie.gouv.fr

NB: Ambasada Francuske će elektronskim putem potvrditi registrovanje svih kandidatura pristiglih bilo elektronskim putem bilo putem pošte.

(posao.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X