Konkurs za dodjelu stipendija Vlade Republike Francuske

Javni poziv Vlade Republike Francuske za dodjelu stipendija za postdiplomski i doktorski studij za akademsku 2015/16. godinu.


stipendije francuske

Javni poziv Vlade Republike Francuske za dodjelu stipendija za postdiplomski i doktorski studij za akademsku 2015/16. godinu.

Francuska vlada svake godine dodjeljuje stipendije za postdiplomske studije master (2) i doktorske studije studentima iz Bosne i Hercegovine. Stipendijski program uključuje troškove smještaja i boravka, kao i zdravstveno osiguranje studenta počevši od septembra 2015. godine. Na konkurs se mogu javiti studenti svih disciplina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ko se može prijaviti ?

Mogu se prijaviti svi studeni i zaposlene osobe koji su :

  • Državljani Bosne i Hercegovine
    • a) za Master 2 – Diplomirali ili su u toku dobijanja diplome na kraju studija Master 1, ili četvrta godina poslije Mature.
    • b) za doktorske studije – Diplomirali ili su u toku dobijanja diplome na kraju studija Master 2, ili peta godina poslije Mature.
  • Imaju nivo znanja francuskog jezika dovoljan za praćenje časova na francuskom jeziku (nivo B2 Zajedničkog evropskog okvira za jezike, pismeno i usmeno (CECR). Ako se student, u izuzetnom slučaju, kandiduje za Master čiji se časovi odvijaju na nekom drugom jeziku osim francuskog, a ima nivo znanja francuskog jezika niži od nivoa B1, CECR, Zajedničkog evropskog okvira za jezike, taj student će morati obavezno upisati intenzivni kurs francuskog jezika, po dolasku u Francusku.
    • a) Studenti već upisani na 5 godinu ili zaposlene osobe koje posjeduju diplomu kraja studija Master 1 ili 4 godina poslije Mature mogu se također prijaviti.
    • b) Studenti već upisani na doktorske studije ili zaposlene osobe koje posjeduju diplomu kraja studija Master 2 ili peta godina poslije Mature mogu se također prijaviti.

Kako će se obaviti izbor ?

Komisija za dodjelu stipendija će voditi računa o više kriterija :

  • Prioritet će se dati studentima koji žele ići u Francusku u sklopu saradnje između njihovog matičnog univerziteta i nekog francuskog univerziteta ili u okviru povlaštenih programa saradnje Ambasade Francuske u Sarajevu,
  • Kvalitetan CV kao i uspješno studiranje,
  • Motivacija istraživača i osnovanost njegovog naučno-istraživačkog projekta,
  • Održivost profesionalnog studentskog projekta.
  • Studenti moraju biti detaljno informisani o francuskim ustanovama u koje se žele upisati (informacije dostupne na stranici Campus France).

Gdje predati kandidaturu ?

Kandidature (Obavezne informacije (preuzeti) + CV + pismo motivacije) se trebaju poslati najkasnije do 01. decembra 2014. godine na boursesfrance.sarajevo-amba@diplomatie.gouv.fr ili putem pošte:

Odjel za kulturu i saradnju Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini, Mehmed-bega Kapetanovića, Ljubušaka 16, 71000 Sarajevo

Formulare preuzeti na ovom linku.

Kontakt osoba : Catherine Constant, catherine.constant@diplomatie.gouv.fr

NB: Ambasada Francuske će elektronskim putem potvrditi registrovanje svih kandidatura pristiglih bilo elektronskim putem bilo putem pošte.

(posao.ba)