Koncert savremene muzike za klavir održan na Muzičkoj akademiji UNSA

Koncert savremene muzike za klavir kao dio programa Svečanih decembarskih dana Univerziteta u Sarajevu održan je 29. decembra na Muzičkoj akademiji, saopćeno je iz te akademije.


Koncert savremene muzike za klavir održan na Muzičkoj akademiji UNSA
Koncert savremene muzike za klavir održan na Muzičkoj akademiji UNSA

Zlatan Božuta izveo je kompoziciju “Dream” Johna Cagea, nakon čega je s Kristinom Lazić interpretirao “Amen de la Création” iz “Visions de l’Amen” Oliviera Messiaena.

Benjamin Goletić, student prve godine u klasi prof. mr. Višnje Bakalar, odsvirao je Cageovu kompoziciju “A Room”, dok je Josipa Bošnjak (četvrta godina u klasi prof. mr. Azre Medić) izvela Etidu br. 10 “Der Zauberlehrling” Györgyja Ligetija. Program je uključio i “Variationen zur Gesundung von Arinuschka” Arva Pärta u interpretaciji Nedima Seferovića (četvrta godina, klasa: prof. mr. Dragan Opančić i v. asst. mr. Zlatan Božuta).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Koncert je zaokružen nastupom Mirze Gološa, ngeovom izvedbom “Voicelessness. The Snow Has No Voice” Beata Furrera i Ciklusa etida za klavir “Kod logopeda” Dine Rešidbegovića.

Ovaj događaj realiziran je u okviru umjetničko-istraživačkog projekta “Performativni modeli u interpretaciji novih tehnika u klavirskoj literaturi internacionalnih i bosanskohercegovačkih kompozitora 20. i 21. stoljeća” , koji je u provedbi uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.