Kolumna: Obezbijedimo sami sebi radna mjesta

Na obećanja političara da će biti bolje više i ne računamo. Predviđanja analitičara su katastrofalna, te možemo očekivati da nam bude samo još gore. Većina građana je svjesna toga, pa nije ni čudo da mladi ne znaju je li bolje studirati ili ne, jer su svjesni da bez velike sreće ili štele neće lahko doći do posla.


trazite posao

Na obećanja političara da će biti bolje više i ne računamo. Predviđanja analitičara su katastrofalna, te možemo očekivati da nam bude samo još gore. Većina građana je svjesna toga, pa nije ni čudo da mladi ne znaju je li bolje studirati ili ne, jer su svjesni da bez velike sreće ili štele neće lahko doći do posla.

Piše: Arnel Taslamantrazite posao

Iako je rat u našoj državi završio još krajem 1995. godine, a danas je 2013. mi jako sporo ili nikako napredujemo. Shvatili smo da se Vlade mogu mijenjati, ali da stanje uglavnom ostaje isto. Za nas se niko ne brine, ali da li se mi brinemo sami za sebe? Mladima je sigurno najgore. Iako su puni entuzijazma i mladalačkog poleta, kada završe srednje škole ne znaju šta da studiraju. Ponekad se čini da u našoj državi nijedan fakultet nije dobar izbor, jer iz kojeg god ugla pogledamo ili ima veliki broj nezaposlenih ili su oni zaposleni mizerno plaćeni.

Stoga, nije ni čudo da mnogi mladi jedini izlaz vide u odlasku iz Bosne i Hercegovine. Neki imaju sreću da dobiju stipendiju i školuju se vani, a nekima školovanje u inostranstvu finansiraju roditelji. Međutim, ipak veliki broj mladih nema mogućnost da ode i ostaje ovdje prepušten sam sebi.

Postavimo sami sebi pitanje da li možemo učiniti išta da nam bude bolje. Naravno da možemo! Snaga je uvijek u mladosti, a mi smo ti koji trebamo da se pokrenemo. Iako možda trenutno ne možemo utjecati na neke velike stvari, mi svakako možemo podržati bh. privredu.

Nažalost, ni mnogi mladi ne razmišljaju o tome koliko je kupovina domaćih proizvoda značajna. Treba znati da je privreda jedina grana koja pokreće državu i jedina koja stvara novac, a da su ekonomija, pravo, umjetnost i sve druge samo pomoćne struke, odnosno da njih nema ako nema kvalitetne privrede. Ako je privreda države jaka, onda ima posla za sve struke. Tako da ne treba nikada reći da se to nas ne tiče, jer mi studiramo neku drugu oblast. Uvijek moramo biti svjesni, ma šta god studirali, da mi zavisimo od naše privrede, i da ako nema nje, neće biti ni nas.

Među mladima je postalo veoma popularno kupovati vodu, i to se većina odlučuje za uvoznu koja je dobro izreklamirana, a apsurd je da je vodeći hrvatski stručnjak za vode nedavno došao do saznanja da je BiH bogatija vodom nego cijela Srednja Evropa. Zašto je onda toliko teško kupiti onu domaću, koja je svakako i jeftinija? Imamo mnogo kvalitetnih sokova koji se proizvode kod nas, ali ipak se mnogo kupuje i uvozno, jer mi živimo pod parolom “Strano je bolje”.

Također, i onaj mali broj mladih koji kupuje knjige, često kupi izdanje izdavačkih kuća iz susjednih država, dok se domaće jedva bore za opstanak. Zar nam ne bi bilo draže da naše izdavačke kuće bolje posluju i da zaposle veći broj lingvista. Tada se možda ne bi pričalo da je jezike neisplativo studirati, jer je teško naći posao. Ovakvih je primjera bezbroj, ali moramo znati da ukoliko razmišljamo ovako, samo sebi činimo gore, i da prvo sebe trebamo okriviti što nemamo posla.

Upravo iz ovih razloga trebamo početi obraćati pažnju šta kupujemo, uvijek gledati da prednost pri kupovini damo domaćem, a ne uvoznom proizvodu. U društvu, na fakultetima, u udruženjima i kod kuće moramo isticati značaj domaćeg proizvoda i potencirati kupovinu istih. Kada bismo to svi radili, primijetili bismo značajan napredak.

Naravno, treba okriviti političare što dopuštaju uvoz raznih proizvoda i tako uglavnom idu na štetu domaćih proizvođača, ali treba zapamtiti da niko neće uvoziti određeni proizvod ako ga ne može prodati. Stoga, naša krivica je najveća! Moja parola nije “Strano je bolje”, nego “Kupuj domaće, osiguraj sebi radno mjesto”.

(STUDOMAT.ba)