Jedno od najvažnijih pitanja koje se postavlja je koliko sati treba provesti u učenju kako biste ostvarili uspješne rezultate.

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koliko sati učenja je dovoljno ili optimalno, jer to zavisi od ličnih sposobnosti, predznanja i samodiscipline. Veoma je važno prilagoditi raspored učenja individualnim potrebama i kapacitetima.

Često kvalitet ima veći utjecaj nego kvantitet. Umjesto da pažnju usmjerimo na broj sati, potrebno je fokusirati se na duboko razumijevanje materijala i efikasnost učenja. Aktivno učenje, koje podrazumijeva pisanje bilješki ili postavljanje pitanja, poboljšava produktivnost.

Također, bitno je unaprijed razmisliti i napraviti raspored učenja za ispitnu sedmicu. Potrebno je pregledati svoje obaveze i obim gradiva koje trebamo preći. U vezi sa tim, planirajte kratke, ali intenzivne periode učenja. Pauze igraju bitnu ulogu u učenju, jer one osvježavaju um i na taj način izbjegavamo iscrpljenost. Uključite redovne kratke pauze u svoj raspored učenja.

Optimalan prosjek sati učenja u toku ispitne sedmice je subjektivan i zavisi od vaših ličnih sposobnosti, ciljeva i rasporeda. Također, važno je slušati svoje tijelo i dati mu dovoljno odmora. Nastojte pronaći balans između učenja i odmora kako biste postigli najbolje rezultate u svom obrazovanju.