Koliko ove godine studenata primaju univerziteti u BiH i kad počinju upisi?

Informacije za buduće studente.


unsa
Foto: UNSA

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) u novoj 2023/24. akademskoj godini planira upisati 5.264 studenta. Prvi prijavni rok počinje 12. juna i na fakultetima gdje se polažu prijemni ispiti trajat će do 30. juna, a na ostalima do 7. jula.

Advertisements

Kazala je to za Faktor prof. dr. Dženana Husremović, prorektor za naučnoistraživački rad UNSA, navodeći kako je drugi upisni rok planiran za septembar.

Prošlogodišnja kvota bila pretjerana

– Što se tiče prvog ciklusa i integriranog studija, predložili smo 5.264 mjesta i to poslali Vladi Kantona Sarajevo na saglasnost. Za drugi ciklus studija u septembru predloženo je 3.316 mjesta. Kada je riječ o stručnim studijima, UNSA i pridružena članica raspisuju 205 mjesta te 61 mjesto na specijalističkim studijima, navela je Husremović.

Dodaje kako je UNSA ove godine smanjila upisnu kvotu, koja je za akademsku 2022/23. prešla brojku od oko 6.000.

– Prošlogodišnja upisna kvota bila je pretjerana pa je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade od nas tražilo da ove godine brojku prilagodimo realnom očekivanju, s obzirom na to da je smanjen broj ljudi koji se prijavljuju na univerzitete u Bosni i Herecgovini. Mi smo prošle godine imali 6.051 mjesto, ali se to kasnije proširivalo. Međutim, upisano je manje studenata. Zbog toga smo ove godine sve podesili, na nekim programima realnije procijenili – koliko bi moglo biti zainteresovanih studenata, pojašnjava Husremović.

Da li je UNSA proveo neke ankete, istraživanja na osnovu kojih bi se moglo procijeniti koji će fakulteti ove godine privući najviše studenata?

Husremović kaže kako predviđanja nisu baš zahvalna, ali da je u proteklom periodu puno rađeno na promociji studijskih programa.

– Nadamo se da ćemo ove godine imati puno zainteresiranih kandidata na one studije koji su važni za naše društvo, kao što su društvene i humanističke discipline. Tradicionalno imamo dosta zainteresiranih za tehničke nauke, na medicinskoj grupaciji, ali ono što ove godine očekujemo, s obzirom na to da smo na Prirodno-matematičkom fakultetu imali ogromno ulaganje (sve laboratorije su obnovljene), da će i to doprinijeti većem broju prijavljenih kandidata. Tome se nadamo s obzirom na to da su STEM discipline fundamentalne nauke koje trebaju svakom društvu, svakoj ekonomiji, istakla je Husremović.

Konkurs za upis studenata na Univerzitet u Banjoj Luci bit će objavljen 7. juna, a ove godine prema odobrenim upisnim kvotama od Vlade entiteta Republika Srpska na prvu godinu prvog ciklusa moći će se upisati 2.655, na drugom 1.500 i trećem 148 kandidata.

Advertisements

– Polaganje prijemnih ispita za prvi ciklus studija na svim fakultetima zakazano je za 26. juni, a prijem dokumenata za upis predviđeno je od 19. do 23. narednog mjeseca. Oni koji uspješno polože prijemni imat će mogućnost od 3. do 7. jula i da se upišu. Svi fakulteti koji u prvom upisnom roku ne popune predložene kvote, do 16. augusta organizirat će drugi upisni rok, kaže Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjoj Luci.

Broj odobrenih mjesta za upis u narednoj akademskoj godini, približan je, dodaje Stanković, prošlogodišnjem.

– U akademskoj 2022/23. u prvi ciklus upisano je 2.100 studenata. Očekivanja su da će brojka biti slična i ove godine. Ono što je novina je veći broj stranih studenata koji se mogu upisati zbog interesovanja za studije na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

Najtraženiji su fakulteti sigurnosnih nauka, mašinski, medicinski, studijski program psihologije, pravni, ekonomski, arhitektura, računarstvo, elektrotehnika…

– Ono što je prednost univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu jeste da gotovo svi studenti prvog ciklusa studija, koji se upišu na budžet, redovno polažu godinu za godinom, imaju mogućnost besplatnog školovanja i smještaja u studenstkim domovima za one koji dolaze van teritorija grada Banje Luke, kaže Stanković.

Čekaju saglasnost vlada

U prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici predložen je upis 955 kandidata, u drugom 281 i u trećem 36.

– Konkurs za upis studenata u prvu godinu studija bit će objavljen u dnevnoj štampi i na web stranici Univerziteta nakon dobijanja saglasnosti od Vlade Zeničko-dobojskog kantona, odnosno po donošenju konačne odluke Senata o usvajanju Plana upisa studenata u prvu godinu studija. Ove godine očekujemo veći broj upisanih zbog velikog broja poduzetih pravovremenih aktivnosti na promociji fakulteta, navode sa Univerziteta u Zenici.

Univerzitet u Tuzli uputio je prema Vladi Tuzlanskog kantona zahtjev za upis 2.022 studenta za prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2023/24. godini.

– Koliko će studenata biti upisano, ne znamo dok se Vlada ne očituje, a to bi trebalo biti do kraja sedmice, kazali su nam kratko na Univerzitetu u Tuzli.