Studiranje nije besplatno, a evo koliko novca mjesečno je potrebno studentima prestižnih univerziteta.

Uprkos brojnim subvencijama i pogodnostima na koje imaju pravo studenti, studiranje nije besplatno, a niti dostupno svima.

Osim samog vremena na fakultetu, kupovine knjiga i skripti, kopiranja, markera, ruksaka i sličnih troškova, podrazumijeva i trošak stanarine u iznajmljenom stanu ili domu, trošak prehrane, bavljenja hobijima ili izvannastavnim aktivnostima, javni prijevoz i brojne druge stavke.

Zbog toga većina studenata uz fakultet radi povremene poslove posredstvom studentskih centara, aplicira za stipendije, ali i ovisi o “financijskim injekcijama” roditelja na sedmičnoj ili mjesečnoj bazi.

730 KM mjesečno

NatWest donosi podatke o tome s koliko mjesečnog novca raspolažu studenti britanskih univerziteta, uključujući neka od najelitnijih, poput Cambridgea i Oxforda, piše The Tab.

Kako pokazuju podaci, studenti Univerziteta u Edinburghu i oni s Oxforda dobivaju najviše džeparca mjesečno, 314 funti (oko 730 KM) i 307 funti (oko 718 KM), u prosjeku.

dzeparac studenti

Foto: The Tab

U zaključku, iz NatWesta zaključuju da su o džeparcu koje im šalju roditelji najovisniji upravo studenti prestižnih fakulteta ili oni koji studiraju u gradovima koji su skuplji za život.