Koliki su životni troškovi studenta u Sloveniji?

Zbog besplatnih studija, svoje fizičke, kulturne i jezičke bliskosti Slovenija je najoptimalnija studijska destinacija u EU za studente iz regiona Zapadnog Balkana.


studentski troskovi

Zbog besplatnih studija, svoje fizičke, kulturne i jezičke bliskosti Slovenija je najoptimalnija studijska destinacija u EU za studente iz regiona Zapadnog Balkana.

Kolike su školarine u Sloveniji?

Slovenija je jedina zemlja u EU u kojoj studenti iz cijele bivše Jugoslavije ne plaćaju školarine na državnim fakultetima i višim školama. Ovo se odnosi na redovne studente do 26 godina starosti. Besplatne studije omogućene su na osnovu bilateralnog sporazuma koji su potpisale vlade Republike Slovenije i države bivše Jugoslavije.

Gdje studenti stanuju tokom studija i kolike su stanarine?

Strani studenti u Sloveniji obično stanuju u studentskim domovima. U Sloveniji postoje dvije vrste studentskih domova: državni i privatni. Cijene smještaja u privatnim domovima kreću se od 150 do 250 eura. U Ljubljani je jako teško obezbijediti smještaj u domu, čak i za domaće studente. U cijenu sobe uključeni su troškovi održavanja, struja i voda, korištenje mašine za pranje i sušenje veša, internet, a negdje i parking mjesto.

Druga opcija je iznajmljivanje sobe u privatnom smještaju. Tu se cijene kreću od 200 do 300 evra,  a zavise od vrste smještaja, broja osoba u slučaju da se soba dijeli, lokacije stana itd.

Kako se studenti hrane?

Država Slovenija subvencionira ishranu svakome ko ima status studenta na bilo kom fakultetu ili višoj školi, bilo da je on domaći ili strani student. Subvencioniranje funkcioniše preko sistema studentskih bonova i trenutni iznos subvencije iznosi 2,69 eura. Šta ovo znači? Ovo znači da bi za ručak koji inače košta 5 eura, student sa studentskim bonom platio samo razliku od 2,31 eura. Najbitnija stvar u sistemu studentskih bonova je to što studenti nisu ograničeni samo na studentske menze. Sa studentskim bonovima oni mogu da jedu od nekom od najboljih restorana u Sloveniji. Treba napomenuti da su u ovaj sistem pored restorana, uključeni i lanci brze hrane za slučaj da studenti nemaju vremena i da moraju da pojedu nešto na brzinu. Cijene namirnica u marketima su nešto više nego u regionu, ali svakako znatno niže nego u većini zemalja zapadne Evrope.

Koja  prava i pogodnosti imaju strani studenti?

Pored ishrane studenti u Sloveniji imaju subvencionisan prevoz i popuste na ulaznice za bioskop, muzeje, galerije, fitnes i slično.

Pored gore navedenih, studenti imaju pravo i na ponavljanje godine, apsolventski staž i razmjenu Erasmus+.

Da li studenti imaju pravo na studentski rad?

Svi studenti u Sloveniji, nezavisno iz koje zemlje dolaze, imaju pravo da rade tokom studija.  Minimalna cijena studentskog rada iznosi 5,40 eura (bruto) na sat. Izbor zaposlenja varira od uslužnih djelatnosti u ugostiteljstvu do poslova koji mogu da budu usko povezani sa njihovim predmetom studija kao što je rad u IT sektoru, prevodilačke usluge, ili rad u arhitektonskom birou gdje zarada može da dostigne čak i do 15 eura po satu. Broj radnih sati i dana isključivo zavisi od mogućnosti i slobodnog vremena kojim student raspolaže. Pravo na studentski rad pruža mogućnost svakom studentu da zaradi sebi za džeparac, ali i da stekne prvo radno iskustvo u EU koje kasnije može da mu posluži kao važna referenca na svjetskom tržištu rada i bitna stavka u CV-u.

Sve brige ne mogu nestati, ali se zato mogu smanjiti. U agenciji 2TM smo specijalizovani  za upis studenata na obrazovne ustanove u Republici Sloveniji. Do sada smo uspješno upisali više od 550 studenata, kojima smo obezbijedili kvaliteno evropsko obrazovanje. Zato i vi izgradite budućnost – studirajte sa 2TM! Pišite nama na education@2tm.si