Koji su dinosauri bili najopasniji?

Dinosauri su bili vladari svijeta do prije 65 miliona godina. Svojim su nestankom otvorili prostor sisarima, koji su ga spremno popunili i uskoro postali dominantna vrsta na planeti. Ne samo da su bili najveće životinje koje su ikad hodale Zemljom, nego su bili i strahovito opasni. Pogledajte popis najkrvoločnijih među njima.


FOTO: howitworksdaily.com

Alosaur

Advertisements

Najopasniji dinosaur iz kasne jure (prije 150 miliona godina). U to je doba bio na vrhu hranidbenog lanca: gostio se kako biljožderima, tako i slabijim mesožderima. U prosjeku dugačak osam i pol metara, zadnje udove je koristio za kretanje, dok je prednjim čupao komade mesa sa svog plijena.

Giganotosaur

Jedan od najvećih mesoždera koji su ikad živjeli, Giganotosaur je bio dugačak do 13 metara te težak isto toliko tona. Imao je ogromne čeljusti duge gotovo dva metra, a u njima su počivali zubi dugački 20 cm. Iznimno oštra njuha, mogao je izdaleka osjetiti plijen i pojuriti za njim brzinom do 50 km/h. Čeljust mu je bila više prilagođena rezanju mesa, negoli kidanju. Pretpostavlja kako je plijenu nanosio duboke posjekotine, pa bi ovaj posustao s otporom uslijed gubitka krvi.

Majungasaur

Živio je prije 66 miliona godina na području današnjeg Madagaskara, gdje je bio dominantan predator. Dugačak osam metara i težak oko jedne tone, nije bio pretjerano izbirljiv s hranom, pa je tako proždirao i pripadnike vlastite vrste.

Spinosaur

Najveći od svih dinosaura-mesoždera. Dužine do 18 metara i težine do 21 tone, živio je i na kopnu i u vodi, gdje je nalazio svoj plijen, slično današnjim krokodilima. Prepoznatljiv je po svojim istaknutim kralješcima, koje su znale narasti do dužine od gotovo dva metra.

Troodon

Nisu svi mesožderi bili krupni poput Spinosaura, dapače: Troodon je iznimno sitan u usporedbi s njim. Visok tek 130 cm i težak do 50 kg, nije se mogao ravnopravno boriti za plijen s krupnijom konkurencijom. No Troodon je zato bio iznimno inteligentan: imao je najveći mozak u odnosu na veličinu tijela od svih ondašnjih grabežljivaca. Brz, lukav i odlična vida, udruživao se u čopore i tako tamanio daleko veće životinje od sebe.

Advertisements

Mapusaur

Blizak rođak Giganotosaura, bio je izvanredan lovac. Dužine deset metara i tri tone težak, bez ustezanja je napadao Argentinosaure, koji se ubrajaju među najveća živa bića koja su ikad hodala Zemljom.

Velociraptor

Brzi grabežljivac s dugim repom i perjem živio je prije 75 do 71 milijuna godina. Bio je još sitniji od Troodona: s dva metra dužine i petnaestak kg težine, fizičku inferiornost je kompenzirao inteligencijom i, vjerojatno, lovom u čoporu.

Utahraptor

U bliskom srodstvu s Velociraptorom, Utahraptor bio je nekoliko puta veći: sa sedam metara dužine, tri metra visine i 500 kg težine napadao je daleko krupniji plijen od sebe. Pretpostavlja se da je također imao perje i lovio u čoporu.

Tiranosaur

Najupečatljiviji od svih predatora, Tiranosaur u svakom pogledu opravdava svoje ime: pet metara visine, 12 dužine i težine oko sedam tona bio je zastrašujuća pojava. Izvrsna vida i njuha, mogao je namirisati strvinu ili plijen nekoliko kilometara daleko. Kad bi ga dostigao, zagrizao bi ga zastrašujuće snažnim čeljustima, najjačim među svim kopnenim životinjama koje su ikad postojale.

(Znanost.geek.hr)