Koji fakultet upisati: ‘Top 5’ deficitarnih zanimanja u Bosni i Hercegovini

Neophodno je prije donošenja odluke o izboru fakulteta ili srednje škole imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada.


studying at college
Foto: Envato

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je spisak “Top 5” deficitarnih zanimanja po kantonima i entitetima, kao i za Brčko distrikt BiH, te detaljne spiskove svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH gdje je dat pregled deficitarnih zanimanja, ali i zanimanja u okviru koji je najviše osoba zaposleno.

Tim povodom direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Mr. Muamer Bandić, čestitao je maturantima na završetku školovanja i zaželio im mnogo sreće i uspjeha u nastavku školovanja, te je podsjetio:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Izbor zanimanja je jedan od najodgovornijih trenutaka u životima mladih ljudi i neophodno je prije donošenja ovako važnih odluka imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada koje mogu pomoći u odabiru zanimanja. Zbog toga pozivam sve maturante da pogledaju informacije objavljene na našoj web stranici i da ih uzmu u razmatranje prilikom donošenja odluke o svojoj budućnosti.

 – Kao neko ko je već dugi niz godina uključen u praćenje tržišta rada u BiH želim da skrenem pažnju mladima da prilikom izbora zanimanja ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu. To je najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba, rekao je Muamer Bandić, prenosi Depo.ba.

 – Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te diplomirani inžinjeri mašinstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika, naveo je Bandić.

 – Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a kao i prethodnih godina i dalje su traženi operateri za unos podataka, te radnici u call-centrima. Zbog situacije sa pandemijom COVID-19 u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje midicinskih sestara sa evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba sa ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara, saopštio je Bandić.

 – Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, vozači, te prodavači sa trogodišnjom školom. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuharima i konobarima, te je evidentno da i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra, rekao je direktor Bandić.

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći ovdje.