Kocka leda – osvježenje ili bolest?

Dolaskom ljeta i velikih vrućina svakodnevno tražimo osvježenje u raznim pićima koja rashlađujemo kockama leda. Mislite kako je to bezopasno? Varate se.


ice 1562059303

U ljetnom periodu sasvim je normalno da vam konobar u naručeno piće stavi jednu, dvije ili više kocki leda. Niste niti sanjali kako ovo može biti opasno. U ovim simpatičnim kockicama kriju se razne bakterije koje vam mogu ozbiljno narušiti zdravlje, prenosi x-ica.com.

Obratite pozornost na sljedeće:

Aparati za led su leglo bakterija

Tijekom procesa zamrzavanja i stvaranja leda bakterije kontaminiraju vodu. Ledomati se uglavnom ne tretiraju kao ostali kuhinjski aparati i ne čisti se zbog predrasuda kako nisu prljavi. Ovo je apsolutno pogrešno razmišljanje i ove aparate također treba redovito čistiti.

Plijesan najviše zagađuje led

U pravu ste ako ste pomislili kako hladne temperature ne podstiču stvaranje plijesni, ali problemi nastaju kada se ledomati često gase. Tada dolazi do topljenja, nakupljanja vlage i do stvaranja plijesni. Ledomat obavezno treba očistiti prije uporabe, pogotovo ako je dugo bio izvan pogona.

Bakterije “obožavaju” lopatice za led

Ako netko uzima lopaticu za led prljavim rukama i onda je vrati u ledomat, bakterije s njegovih ruku prelaze u aparat i direktno na led. Uvijek operite ruke prije nego što njima krenete vaditi led iz posude.

Mikrobiolozi upozoravaju kako led može postati ozbiljan izvor zaraze i zato s njim treba biti oprezan.

(STUDOMAT.ba)