Dnevnik apsolventa: Što ću kad sve ovo završi?

Vrijeme neminovno leti, a formalnom obrazovanju se ubrzano bliži kraj. Šta čeka svakog apsolventa na zadnjoj godini faksa? Neke nedoumice će ipak biti riješene.


university man 1562062302

Eto, početkom akademske godine ponosno sam izišao iz referade, jer sam upisao zadnju godinu studija. Čekaj malo, zadnju?! Već?! Pa nisam ni upoznao sve ljude iz generacije, a već je gotovo, prenosi mojfaks.com.

Dobro, olakšavajuća je okolnost što ću imati predavanja dva dana sedmično. Barem ću se sad moći posvetiti izlascima i otpraćanju noći.

Oooooo, pa kolega, jeste gotovi?, ispituju me poznata lica.
Skoro, sad mi je zadnja godina, izgovaram to gledajući u pod i ne priznajući tu činjenicu.

Tu se ovaj glupi razgovor prekida i tjera me na razmišljanje. Što ću kad se sve ovo završi? Sreća je moja što sam nakon prakse pronašao neki poslić preko Student servisa, pa time ispunjavam ono prazno vrijeme između predavanja i tulumarenja. Ali, što je s ostatkom života?

Treba sredit’ diplomski rad. Zvuči nezgodno, ali valjda ću naći način kako da to izvedem. Ako prenesem diplomski u iduću godinu, onda se mogu oprostiti s lovom koju sam štedio za posljednje studentsko putovanje. Šmrc.

Ako i dobijem tu diplomu, garant ću naći posao, a žene će se lijepit’ za mene. Moš’ si mislit. Nitko u državi ne radi, a natukao si već 25 godina i nemaš komada.

Probat ću iskamčiti neku stipendiju, nama apsolventima bi to trebalo dati za posebne zasluge što smo toliko daleko dogurali. Ali svejedno ne bih htio zakinuti nekoga kome to stvarno treba. A ionako bih je iskoristio za utapanje tuge u alkoholu, zbog opraštanja od jednog predivnog životnog razdoblja.

Pa što onda da radim?!

Bit ću legalist i učinit ću od svega pomalo (neću jedino uzet’ stipendiju). Tih pet-šest ispita ću probati riješiti u roku. Diplomski ide na zadnji rok. U međuvremenu ću putovati, ići na studentske partyje, aktivirati se u udrugama, a malo ću i raditi. Tako će mi biti lakše prebroditi krizu apsolventskih godina, jer ću osjećati da nadoknađujem sve što sam ranije propustio.

Bit ću duhom mlad. Još ako naletim na kakvu brucošicu, nema mi kraja. Ostat ću student zauvijek (naravno samo u glavi, ali to je i najbitnije).

(STUDOMAT.ba)