Ko su najguglaniji umjetnici u svakoj zemlji na svijetu?

Mnogi svjetski umjetnički muzeji i galerije zatvoreni su širom svijeta zbog pandemije COVID-19, što znači da je jedini način da se pogleda rad toliko svjetski poznatih umjetnika, obraćanje Googleu.


Tim iz Ken Bromley Art Supplies odlučio je otkriti koji je umjetnik najguglaniji u svim zemljama svijeta tokom pandemije kako bi otkrili najpopularnijeg svjetskog umjetnika.

Advertisements

Ovih 7 zapanjujućih mapa stvoreno je za vizualizaciju podataka. Na vrhu liste je Leonardo da Vinci, a slijedi ga meksička umjetnica Frida Kahlo na drugom mjestu, dok treći holandski umjetnik Vincent van Gogh, prenosi ultra.ba.

Advertisements

Evropa

Leonardo da Vinci, najpoznatiji po svojim slikama Posljednja večera i Mona Lisa, koje se mogu naći u Santa Maria delle Grazie u Milanu i Louvreu u Parizu, pobijedio je u 82 zemlje svijeta.

Čuvena meksička feministička slikarka Frida Kahlo došla je na drugo mjesto u 29 zemalja, dok je Artemisia Gentileschi na četvrtom mjestu, što čini ove dvije umjetnice jedinim ženama koje su ušle na listu pobjednika.

Holandski umjetnik i izmučena duša Vincent van Gogh treć je sa pobjedama u 24 zemlje. Van Goghova poznata slika Zvjezdana noć smještena je u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Međutim, Velikoj Britaniji, ulični umjetnik Banksy pojavio se na prvom mjestu … prekidajući trend sveukupne preferencije Evrope prema Da Vinciju. Banksy je takođe stigao na šesto mjesto globalno, pokazujući da rad umjetnika inspiriše ljude širom svijeta.

Afrika

Okeanija

Azija

Južna Amerika

Sjeverna Amerika

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!