Koja je vaša omiljena metoda za izbjegavanje učenja?

Svaki student ima svoj poseban način na koji uči. Neki najbolje uče radeći mentalne mape, drugima pomaže ponavljanje na glas, a trećima je bitno da rade vlastite bilješke. U svakom slučaju, svako ko je uspješan (drugim riječima polaže sve predmete) ima svoj način učenja. Ono što je zanimljivo jest i da svako ima svoj omiljen način izbjegavanja učenja.


tired schoolgirl sleeping while studying in library
Tired schoolgirl sleeping while studying in library

Sigurno, na prvu zvuči smiješno, no istina je. Učenje se može izbjegavati na milion i jedan način, a svako ima neki svoj odabir. Ovisno o stepenu očaja, preferencije se mogu mijenjati, ali stvari više-manje uvijek ostaju iste.

Dok nekima trebaju godine kako bi pronašli sistem učenja koji im najviše odgovara, većina ipak ne nailazi na takav problem kada je riječ o izbjegavanju učenja. Štoviše, većini odgovara i više od jednog načina, pa su stvari znatno lakše nego kada je riječ o samom učenju.

S iskustvom koje dolazi s godinama, u jednom trenutku postanete toliki majstori izbjegavanja učenja, da vam čak nije potrebno nešto što bi vam odvlačilo pažnju, što bi vam okupiralo misli, već jednostavno osjetite jedno stanje mira i praznine koja vas ispuni i natjera da u potpunosti zaboravite na učenje koje vas čeka.

Ipak, do tog stanja se treba pošteno namučiti, a neki nikada ne dostignu takvu razinu spokoja i manjka brige za svoje obaveze, koliko god se trudili. No nemojte se obazirati na to, prije svega je bitno imati pozitivan stav i vjerovati u sebe, vjerovati da vi zaista možete izbjeći učenje pod svaku cijenu, pa morali i buljiti u bijeli zid.

Vremenom ćete vidjeti koje su vaše omiljene aktivnosti zahvaljujući kojima možete napredovati na ovom teškom putovanju ka neodgovornosti, no do tada, donosimo vam par prijedloga, nekoliko savjeta kako sigurno izbjeći učenje, piše srednja.hr.

Gledanje serija

U svijetu vizualnih medija, serije su apsolutni pobjednici i upravo zato su broj jedan sredstvo za izbjegavanje učenja. Osim što se lako konzumiraju, ne oduzimaju previše vremena (barem ne u teoriji) i onda su odlične za zavaravanje samih sebe – jedna epizoda od dvadeset minuta neće previše utjecati na današnje učenje, zar ne? I puf, prođu četiri sata, a vi i dalje gledate tu istu seriju…

Možda mislite da je ista stvar ako gledate filmove? I je, ali i nije. Dok se kod filmova najčešće radi o jednom filmu koji traje dva sata, serije vam pružaju mogućnost zavaravanja, a i ovisno o tome koliko vremena želite izgubiti, nudi više toga. Ako niste fan serije, YouTube je također dobro mjesto za gubljenje vremena.

Društvene mreže

Svi znamo za onu glupu foru da su društvene mreže poput frižidera – stalno ih otvaramo, iako već znamo što se sve nalazi na njima. Možda je glupo, ali ako trebate raditi na tome da se što dulje držite daleko od bilježnica i knjiga, ovo je stvar baš za vas.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, imamo više društvenih mreža nego ikada, što za vas znači više refreshanja nego ikada, otvaranja aplikacija i pregledavanja jednog te istog sadržaja. Da ne spominjemo da neke društvene mreže imaju opciju pregledavanja ‘random’ (ipak vama prilagođenog) sadržaja, što znači da se u frižideru zaista nalazi novi sladoled svaki put kada ga otvorite. U svakom slučaju, ovo preporučujemo.

Brušenje starih vještina

Prije sedam godina ste svirali klavir? Jednom ste krenuli učiti pismo ćirilicu? Nekada davno ste pomislili da biste mogli smirivati živce šivajući? Sada je vrijeme da se vratite tim stvarima. Bez obzira na to koliko ste zahrđali u međuvremenu, sada je idealno vrijeme da se pošteno i zdušno posvetiti svakoj od tih stvari. Što ste više toga isprobavali u prošlosti, to će vam sada biti lakše.

Naravno, ovdje je ključno da se odlučite baviti stvarima koje vam ne idu i oko kojih ćete se morati pošteno namučiti da biste vidjeli bilo kakav napredak. A svi znamo, bez muke nema nauke, tako da možda čak i učite? Ima li nešto ljepše od mogućnosti laganja samoga sebe? Zaista nema.

Novi hobiji

Kad-tad, svi iscrpimo svoja stara znanja, koja su ipak limitirana, i nađemo se pred zidom. Što sada, kako dalje nastaviti sa životom? Postoji samo jedan odgovor – vrijeme je za nova iskustva, za širenje horizonta i upoznavanje novih kultura, novih običaja, možda čak i novih talenata.

Ovisno o tome koliko često (ne)učite, toliko ćete često dolaziti i u ovu neugodnu situaciju, no potrudite se napraviti nešto korisno od nje. Na primjer, možete odlučiti početi učiti novi jezik. Po mogućnosti neki koji se više ne govori, poput starogrčkog ili latinskog (ali samo ako ih niste imali kao predmete u školi – mora vam biti teško). Jedna od ideja je i početi učiti pisati i čitati hijeroglife. Ukratko, što (bes)korisnije i što napornije, to bolje!

I što reći za sam kraj, nego sretno s (ne)učenjem?