Kako studirati u Beču: Pročitajte korisne i praktične savjete

S obzirom na sve veći broj upita u vezi sa studiranjem u Austriji, prenosimo vam sve informacije koje se tiču studiranja u glavnom gradu ove zemlje na jednom mjestu. Koliko košta studiranje, koliki su troškovi smještaja, da li je skupa hrana u Beču...?


Foto: BUKA
Foto: BUKA

S obzirom na sve veći broj upita u vezi sa studiranjem u Austriji, prenosimo vam sve informacije koje se tiču studiranja u glavnom gradu ove zemlje na jednom mjestu. Koliko košta studiranje, koliki su troškovi smještaja, da li je skupa hrana u Beču…?

Kako su za portal BUKA naveli iz Compressa Sarajevo – Kontakibiroa grad Beča, najveći broj bh. studenata u Austriji se nalazi u Beču, trenutno oko 3.000.

U ovom najvećem austrijskom univerzitetskom gradu postoji nekoliko stotina studijskih pravaca: Universität Wien (Univerzitet Beč), Medizinische Universität Wien (Medicinski Univerzitet Beč), Wirtschaftsuniversität Wien (Privredni Univerzitet Beč), Technische Universität Wien (Tehnički Univerzitet Beč), Universität für Bodenkultur Wien (Univerzitet za poljoprivredu Beč), Veterinärmedizinische Universität Wien (Univerzitet veterinarske medicine Beč), Universität für Musik und darstellende Kunst (Univerzitet za muziku i izvedbenu umjetnost), Universität für angewandte Kunst Wien (Univerzitet za primjenjenu umjetnost Beč) i Akademie der bildenden Künste Wien (Akademija likovne umjetnosti Beč).

Da bi mogli doći u Austriju strani studenti moraju imati boravišnu dozvolu. Nju moraju zatražiti u austrijskom diplomatskom predstavništvu u zemlji iz koje dolaze. Bitna pretpostavka za dobijanje boravišne dozvole je potvrda o prijemu na neki od austrijskih univerziteta.