Deset jezika koje je najisplativije studirati

Stara izreka kaže da 'čovjek vrijedi onoliko, koliko jezika govori'. I uistinu teško je spoznati kulturu, običaje i način razmišljanja pojedine nacije, dok ne znate njihov jezik, barem dovoljno za sporazumijevanje.


keep calm and learn languages2

Stara izreka kaže da ‘čovjek vrijedi onoliko, koliko jezika govori’. I uistinu teško je spoznati kulturu, običaje i način razmišljanja pojedine nacije, dok ne znate njihov jezik, barem dovoljno za sporazumijevanje.

U tom pogledu zbog zastupljenosti na internetu te drugim porama društva, engleski je postao ‘lingua franca’ – jezik čije se poznavanje gotovo podrazumijeva. No, u tekstu donosimo deset drugih jezika koje bi valjalo naučiti, kao i razloge zašto je to tako.

Poznavanje stranog jezika veliko je bogatstvo, kao i izvrsna kvalifikacija za pronalazak posla. Tako i stara izreka kaže da ‘čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori’. Engleski jezik se uvukao u sve grane znanosti, tehnologije, popularne kulture te se njegovo poznavanje gotovo podrazumijeva, bez obzira na kojem se meridijanu i paraleli nalazite. No, portal telegraph.co.uk donosi listu deset jezika koje je najkorisnije studirati. Kako se radi o mediju iz Ujedinjenog Kraljevstva, logično nije naveden engleski. Rekli bismo da je osim njega, ovo lista jezika iz kojih je najbolje imati diplomu.