Kako studenti u Sarajevu mogu iskoristiti pravo na besplatan javni prijevoz

Šta je potrebno studentima da ostvare pravo na besplatan prijevoz?


female passenger reading travelling by tram
Ilustracija: STUDOMAT

Kako bi mogli besplatno koristiti javni prijevoz u Kantonu Sarajevo, učenici i studenti moraju imati elektronske karte kojom dokazuju da je riječ o učeniku, odnosno studentu.

Navedene kategorije od 1. maja ove godine imaju besplatan javni prijevoz, a pojedini nisu znali kako ostvariti ovo pravo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Đaci osnovnih i srednjih škola prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje elektronske karte moraju predati potvrde ovjerene u školi i fotografiju, dok studenti moraju dati ličnu kartu i indeks na uvid te predati fotografiju.

Dokumenti potrebni za izradu iskaznice za redovne studente:

  • Potvrda o statusu redovnog studenta izdata od strane visokoškolske ustanove KS u kojoj je redovan student upisan u tom statusu
  • Popunjen obrazac «Prijava za subvenciju prevoza redovnih studenata sa područja Kantona Sarajevo» koji studenti mogu preuzeti na web stranici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo
  • Lična karta na uvid
  • Index na uvid
  • Jedna fotografija.

Više informacija je dostupno i na ovom linku.

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo tvrde da je Sarajevo jedini grad u regiji u kojem učenici i studenti imaju besplatan javni prijevoz te da je ovo početak promjene sistema naplate karata.

Od sljedeće godine karte neće isto koštati za kraće i duže relacije u javnom prijevozu. U međuvremenu se u vozilima postavljaju validatori za elektronske karte. Učeničke i studentske karte važe kod oba prijevoznika, tj. i u vozilima GRAS-a i u vozilima Centrotransa.