Sveučilište u Mostaru obilježilo Dan Evrope

"Očekujemo da Vijeće EU ocijeni pozitivnim iskorak koji se treba dogoditi u BiH."


sum
Foto: Bljesak.info

Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u sklopu Sedmice Europe obilježio je Dan Europe okruglim stolom o temi “Budućnost Europe – Budućnost BiH”.

Među okupljenima bio je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je kazao kako Europa postaje DNK-a svih onih koji prihvaćaju europske vrijednosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Na Sveučilištu u Mostaru tragamo i radimo na vrijednostima i standardima visokog obrazovanja u Europi. Tim povodom sljedeće godine ćemo imati novu međunarodnu europsku reakreditaciju na SUM-u i tu na najbolji način potvrđujemo što nam je interes, što nam je cilj i koji nam je put, a to je Europa, kazao je rektor Tomić.

Pomoćnica direktora Direkcije za europske integracije (DEI) Darija Ramljak je kazala kako dvadeset godina radi na procesu europskih integracija te je izrazila uvjerenje da jedino u EU BiH može prosperirati, ali i da EU to može s BiH.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić je istaknuo kako je ova godina mogućnost iskoraka da se dođe do onoga što je cilj, a to je otvaranje pregovora za članstvo u EU.

 – Očekujemo da Vijeće EU ocijeni pozitivnim iskorak koji se treba dogoditi u BiH. Nadamo se da ćemo uspjeti napraviti dodatni iskorak nakon što je su neke stvari ‘skinute’ s liste, a pogotovo u kapitulu vladavine prava, da ovi zakoni koji su sada na sljedećoj sjednici Vijeća ministara budu i vrlo brzo prihvatljivi i kroz parlamentarne razine odlučivanja, rekao je Brkić.

Pročelnica studija politologije SUM-a doc. dr. sc. Ana-Mari Bošnjak govorila je o programu obilježavanja Sedmice Europe.

 – Prvi dan predstavljen je modul Jean Monnet kojega je dobio Studij politologije. Sutra je na programu planirano predstavljanje udruge Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) i njihovog istraživanja na temu ‘Percepcije studenata o europskim integracijama’, rekla je pročelnica Bošnjak, piše Bljesak.info.