Kako reći “koronavirus” na klingonskom jeziku?

Klingonski jezik, izmišljen za potrebe filmskog serijala Zvjezdanih staza, proširio je vokabular s nekoliko riječi povezanih s pandemijom koronavirusa, potvrdio je jedan od njegovih tečnih govornika.


star trek 1615366324

Pandemija je zaokupila i sljedbenike klingonskog jezika, kazao je jezični stručnjak Zvjezdanih staza Lieven L. Litaer, koji je od izumitelja toga jezika američkog lingvista Marca Okranda zatražio jezične nadopune za pojmove poput Covid-19, koronavirus, nisam bolestan ili cijepljenje.

Advertisements

To su zadnje u nizu riječi koje su se pridružile klingonskom jeziku koji sada broji više od 4000 riječi. Izvorno klingonski je imao tek 1800 riječi u trenutku svoga nastanka 1985. godine, prema Litaeru.

Svake se godine dodaju nove riječi.

Advertisements

Litaer, koji sada predaje klingonski online, misli da na svijetu samo 20 do 30 ljudi tečno vlada tim jezikom s mnogo nezgodnih grlenih glasova.

Prema Institutu za klingonski jezik (KLI) do sada je prodano više od 300.000 primjeraka Okrandova Klingonskog rječnika.

Litaer, koji je rođen u Belgiji i živi u Njemačkoj, osvojio je 2019. njemačku nagradu za fantastiku zbog prijevoda dječje knjige “Mali princ” Antoinea de Saint-Exuperyja na klingonski.