Kako razviti svoju inteligenciju tokom života? Naučnici i s MIT-a imaju pet savjeta koji vam mogu pomoći

IQ je većinom fiksan, ali inteligencija ovisi o kontekstu i vašem pristupu.


Positive smart students reading dictionary
Ilustracija: Envato

Iako ne možete utjecati na to kako ćete se roditi i hoćete li biti genijalac od rođenja, možete utjecati na razvijanje svoje pameti tijekom života. Naučnici s MIT-a proveli su studiju o tome kako da budete kreativni, promišljeni i moćni u svijetu u kojemu su problemi izuzetno kompleksni.

Ovo su samo neke od teza, kratko opisane, a koje vam mogu pomoći da izvučete svoj intelektualni maksimum u svakoj situaciji.

Neprestano povezujte

Nikada ne čitajte pasivno. Bilježite, stvarajte modele, razmišljajte i što više povezujte stvari dok čitate. Radite ovo čak i za stvari koje smatrate da su uvod ili osnova, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Ova tehnika razvija vašu kreativnost i poboljšava sklonost da brzo zaključujete i rješavate probleme na nesvakidašnji način.

Naučite kako učiti

Jedan od najbitnijih talenata 21. stoljeća ogleda se u mogućnosti da skoro sve možete naučiti i saznati u skoro svakom trenutku. Sve je na dohvat ruke, ili na klik i dodir.

Razvijajte ovaj talent i naučite kako vaš mozak radi. Svako novo učenje proširuje vašu memoriju i unapređuje znanja.

Napravite mapu nepredviđenih situacija

Ovo je jednostavna, ali moćna ideja o kojoj mnogi ne razmišljaju, a trebali bi. Zapišite sve svoje ideje i stvari koje trebate realizirati i postići. Tu definirajte stvari koje ovise o drugima.

Zatim nađite stvari koje ni o kome ne ovise, a koje su važne i koje možete samostalno završiti. Upravo njih završite prve.

Ubrzajte s neuspjesima

Možda prvi put uprskate, ali napravite to brzo, a onda nastavite dalje. Pokušajte shvatiti šta je dovelo do greške, da biste znali kako to spriječiti sljedeći put, zatim produžite dalje. Uklonite grešku s puta.

Zapisujte najbolje

Kako razvijate svoje vještine, zapisujte najbolje poteze i protokole kojih ste se držali. Tako nešto dobro i konstruktivno može postati vašom rutinom.