Naučna istraživanja koja su se pozabavila jednim od najpopularnijih napitaka na svijetu, dokazala su da se učinci kafe razlikuju ovisno o vrsti i načinu pripreme kafe.
1. Turska kafa
Ovo je vjerojatno najpopularniji tip kafe na našim prostorima. Neovisno o tome da li kafu želite popiti kraj Sebilja ili u svome domu, turska kafa vam je uvijek nadohvat ruke. Kako je turska kafa koju mi najčešće pripremamo vrlo gorka samim time je jedna od najzdravijih. Naime turska kafa je dosta jaka i intenzivno podiže nivo energije, te je vrlo pogodna za razbuđivanje prije nastave.
Kofein, pojačava brzinu i intenzitet disanja, omogućuje dopremu veće količine kisika u mišiće, te smanjuje osjećaj umora. Ipak, treba računati na to da je osobama koje nisu naviknute na ovu vrstu kafe potrebno neko vrijeme da se naviknu na nju, a mogle bi se, tvrde stručnjaci, u slučaju velike konzumacije javiti i želudačne tegobe.
2. Espreso kafa
Ovaj oblik kafe mnogima može biti previše gorak ili težak za želudac, no ima i svoje prednosti, kako u nju nisu dodani šećeri i mlijeko, osim što kao i turska djeluje razbuđujuće na naš organizam, espreso kafa pomaže u mršavljenju te smanjuje osjećaj gladi, ali i zadovoljava dnevnu potrebu za kofeinom.
3. Instant kafa
Njena vrijednost kao razbuđivača često se smatra vrlo niskom, ali je zao instant kafa kao i kapučino najcjenjenija vrsta spremanja kafe za lagane večeri uz knjigu ili film. Premda ima kofeina njen slatkast ukus na naše tijelo djeluje opuštajuće. Još jedna prednost toga što instant kafa ne ubrzava otkucaje srca kao druge vrste je to što je mogu konzumirati i srčani bolesnici uz dovoljnu količinu mlijeka ili vode, bez da im uzrokuje dodatne probleme.
4.Bijela kafa
Mlijeko je vrlo blizak prijatelj kafi, te se vrlo često mogu naći u zajedničkoj šoljici. Premda daje nevjerovatnu finoću ukusa, ne preporučuje se osobama koje pokušavaju izgubiti višak kilograma, ali je pogodno za smanjenje problema sa želučanom kiselinom.