Kako pobijediti ispitni stres?

Unatoč svim svakodnevnim izazovima zbog kojih se javlja stres, moguće ga je pobijediti. Donosimo pet načina koji će vam pomoći u tome.


U današnjem užurbanom načinu životastres je postao dio naše svakodnevice. Pojavljuje se zbog različitih životnih zahtjeva s kojima se teško suočavamo. Problemi s finansijama, nedostatak vremena, nemogućnost rješavanja zadanog zadatka na poslu ili pak učenje za važan ispit samo su neki od čimbenika koji uzrokuju stres. Iako se na svakog manifestira drugačije, postoje neki zajednički simptomi poput znojenja, glavobolje, otpadanja kose, umora, problemi s probavom, depresija i napadi panike.

U malim količinama on može odigrati pozitivnu ulogu u nama i poticati nas na bolje, ali ako se javlja u prevelikim količinama onda može izazvati fizičke i emocionalne probleme s kojima se je teško nositi.

Ovdje možete saznati kako pobijediti stres unatoč svim svakodnevnim izazovima zbog kojih vam se on javlja.

1. Kupka 

Nakon napornog dana sve što vam navečer treba je topla kupka! Osim što obnavlja, izgrađuje, čisti i hrani naše tijelo, voda također i opušta. Zato napuniti kadu s vodom i uz to zapaliti dvije-tri svjećice za ambijent uopće ne zvuči kao loša ideja.

2. Disanje

Duboko disanje iliti meditacija najbolja je vježba za pročišćavanje našeg organizma i uma. Dovoljno je samo 5 do 10 minuta dubokog disanja za učinkovite rezultate. Ono djeluje kao masaža za naše organe i smiruje naš um od negativnih misli te samim time potiče bolje raspoloženje. Raspoloženje igra ključnu ulogu jer su upravo pozitivne misli i kontrola nad osjećajima bitne za život bez stresa.

3. Šetnja

Poznato je da bilo kakva tjelovježba doprinosi da se osjećamo bolje zbog hormona sreće koji tijelo izlučuje.

4. Smijanje

Smijanje jako dobro utječe na naše zdravlje jer smanjuje stres izlučivanjem endorfina baš kao i vježbanje. Iako je jako teško iskreno se smijati u izazovnim situacijama, ono što nas može potaknuti na smijeh su smiješni klipovi ili komedije. Stoga zavaliti se u krevet i uz najdraži napitak ili grickalice gledati neku smiješnu komediju zvuči kao primamljivo provođenje vremena.

5. Slušanje muzike

Klasična muzika ili bilo kakva muzika prirode dokazano djeluje na nas tako što smanjuje anksioznost. Prema naučnicima najbolji je izbor za otklanjanje stresa je Beethovenova 7. simfonija. Prve tri minute ove simfonije odličan su zvuk za podizanje energije i otpuštanje svih unutrašnjih tenzija.

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X