Kako je moguće da struja ubije dva studenta, na istom mjestu, u dva dana razlike?

Dvojica studenata Fakulteta hrvatskih studija, poginula su nedaleko fakulteta.


police car on the street 1
Foto: Envato

Dvojica studenata, na istom mjestu, u dva dana razlike, poginula su od strujnog udara. Akademska zajednica zavijena je u crno, a ekipa portala Srednja.hr pitala je policiju da razjasni pojedinosti ovih tragičnih događanja.

Akademska zajednica ne pamti ovako crn i tmuran dan. Dvojica studenata Fakulteta hrvatskih studija, 21-godišnji Nikola Michael Sušec i 23-godišnji Jerko Kučić poginula su nedaleko faksa. Na željezničkoj pruzi Borongaj, blizu zapuštenog kampusa na kojem studiraju, udarila ih je struja visokog napona. Jedan od njih zadnjih se dana vodio kao nestala osoba, a drugi ga je, prema onome što je policija objavila, išao tražiti pa je tako i sam poginuo.

Nikola Michael Sušec zadnji put je viđen u srijedu 16. marta, nešto iza 18 sati, ispred zgrade Fakulteta hrvatskih studija na borongajskom kampusu. Od tu se, prema navodima studenata, trebao uputiti na menzu u Studentski dom Lašćina, ali tamo nije stigao.

Dan nakon, 17. marta u 7.25 sati ujutro zagrebačka policija na željezničkom kolosijeku Borongaj, nedaleko borongajskog kampusa i Hrvatskih studija gdje je student zadnji put viđen, nalazi tijelo muške osobe neutvrđenog identiteta. Međutim, vijest o tome policija objavljuje tek dan nakon toga 18. marta, i to na svojim službenim stranicama, što možete vidjeti u screenshotu na dnu teksta. To tijelo, doznajemo danas tek nešto iza dvanaest sati, pripada Nikoli Michaelu Sušecu.

To doznajemo, napomenimo još jednom, tek danas; tokom jučerašnjeg dana, 17. marta prijavljen je Sušecov nestanak i on se u evidenciji policije vodi kao nestala osoba. Studenti na društvenim mrežama dijele njegovu sliku i informacije što je nosio na sebi, gdje je zadnji put viđen i gdje se uputio, sve u nadi kako će ga pronaći živog. Svo to vrijeme nestali student zapravo je mrtav, iako javnost, pa ni njegovi kolege i prijatelji, to još ne znaju.

Kako se vodi kao nestala osoba, jutros ga, prema onome što je objavila policija, tražiti ide grupica studenata s Fakulteta hrvatskih studija, među kojima je i Jerko Kučić. Kučić s nekolicinom studenata odlazi na željeznički kolosijek Borongaj, neznajući da ide na praktički isto mjesto gdje je dan prije nađeno tijelo njegova prijatelja. Tamo se penje na vagon i smrtno stradava od strujnog udara.

Pitali su policiju da razjasni slučaj

S obzirom na to da su u razmaku od dva dana, na istom mjestu, od istog uzroka – strujnog udara visokog napona – poginula dvojica mladića, studenata Hrvatskih studija, zagrebačkoj policiji su poslali upit da razjasni neke nedoumice.

Konkretno, pitamo policiju da nam objasni kako je tačno poginuo 21-godišnjak čije je tijelo nađeno jučer ujutro, te zašto nisu jučer, kada su pronašli tijelo nepoznatog mladića, o tome izvijestili javnos; isto tako, zašto nisu zatvorili perimetar oko željezničke pruge Borongaj. Posebno uzimajući u obzir da je u blizini univerzitetski kampus na kojem studira nekoliko hiljada studenata i da isti studenti godinama prolaze preko te pruge na i sa neprohodnog kampusa i fakulteta na kojima studiraju.

Pitali su i kako je moguće da se Nikola Michael Sušec, 21-godišnjak čije je tijelo jučer ujutro pronađeno, još sinoć vodio kao nestala osoba; odnosno, tražimo da nam odgovore je li policija kad je dobila prijavu za nestanak prvo provjerila radi li se možda o tijelu muškarca koje je jučer ujutro nađeno na željezničkoj pruzi.

Protokol je da se vijesti objavljuju dan nakon

– Tokom pripremanja Dnevne informacije, koja se svakog dana oko 10 sati objavljuje na WEB stranici Policijske uprave zagrebačke, obrađuju se svi događaji za koje su saznanja zaprimljena u protekla 24 sata, računajući od 6 sati ujutro prethodnog dana. Vezano za konkretni događaj ističemo kako su početna saznanja o njemu zaprimljena tokom prijepodneva 17. marta 2022. godine, zbog čega je događaj objavljen 18. marta 2022. godine u jutarnjim satima,

Jutros je, napominju iz policije, informacija o pronalasku tijela prvog studenta objavljena u, kako kažu, prvom obliku, odnosno kada još nedvojbeno nije utvrđen identitet osobe. Po nedvojbenom utvrđivanju identiteta osobe, uklonjen je profil iz evidencije nestalih te je objavljena nadopuna obavijesti na web stranici.

Prostor je bio ograđen samo za vrijeme uviđaja

Na naše pitanje kako to da nakon jučerašnjeg pronalaska tijela nije ograđen i zatvoren perimetar borongajskog željezničkog kolosijeka, objašnjavaju kako policija to radi, no samo za potrebe uviđaja; naime, kako bi se spriječila kontaminacija i pristup neovlaštenih osoba. Nakon završenog uviđaja, kažu, policijski službenici više nemaju potrebu onemogućavati kretanje na tom prostoru.

Pitali su ih za kraj nije li se mogla spriječiti pogibija studenta Jerka Kučića, koji je nestalog prijatelja krenuo tražiti neznajući da je mrtav, mogla spriječiti da je policija još jučer objavila da je pronašla tijelo na tom području i usto privremeno zatvorila perimetar oko mjesta pogibije Nikole Michaela Sušeca. Kažu kako su objasnili svu dinamiku objavljivanja dnevnih događaja na web stranicama policije, a da se za zatvaranje perimetra potrebno obratiti vlasniku navedene lokacije.

– Također, iskoristili bismo ovu priliku te Vam naveli kako smo danas, 18. marta 2022. godine, s obzirom na tragičan događaj u kojem je smrtno stradao i 22-godišnjak, a za kojeg smo odmah imali informaciju o identitetu, početnu vijest o događaju objavili istog dana i to upravo kako smo i naveli, zbog činjenice da smo odmah raspolagali nedvojbenom informacijom o identitetu smrtno stradale osobe i povezanošću ova dva događaja, stoji u odgovoru policije.

Na kraju, ističu i kako se na lokaciji gdje su se dogodila dva tragična događaja kod vagona nalaze vidljivo i ispravno istaknuti znakovi upozorenja.