Kako je 26-godišnjak gradski život zamijenio planinskim

Spas od ekstremno visokih temperatura Hercegovci, a u posljednje vrijeme sve više i turisti, pronalaze na poznatom izletištu Rujište, koje se nalazi 18 kilometara sjeverno od Mostara na periferiji planine Prenj.


Foto: N1
Foto: N1

Zbog znatne visinske razlike boravak na ovom izletištu je posebno ugodan ljeti kada je temperatura niža i do 11 stepeni u odnosu na centar Mostara. Iz ovih ali i brojnih drugih razloga koje ovo mjesto čine posebnim, neki su čak život u gradu zamijenili ovim planinskim krajem.

Rujište ljeti predstavlja idealno mjesto za bijeg od hercegovačkih nesnosnih vrućina. Posebno je posjećen u danima vikenda, kada je na glavnom parkingu skoro nemoguće naći slobodno mjesto. No ima i onih koji su odlučili novi život započeti upravo u ovom planinskom kraju, poput 26-godišnjeg Dejana Kosanića, koji je prošle godine život u gradu zamjenio životom na planini.

– Svaki dan mi je sve uzbudljiviji, zanimljiviji, ljepši i sigurniji. Došao sam prije svega za tom potragom za sigurnošću, sretnijim životom, manjkom stresa, to sam ovdje pronašao i sve sam zadovoljniji, rekao nam je Dejan Kosanić.

Živi sam u planinarskom domu, kojeg održava i u kojem razvija ideju planinarstva i života na planini. Nakon što je upoznao ovaj, kako kaže prelijepi planinski kraj, život u gradu ga više ne zanima.

– Nema nikad neke dosade i mnogi misle ako si na planini sam da ti je dosadno. Možda nekom jeste, ali meni je svaki dan zanimljiviji, istražujem, svaki dan otkrijem nešto novo, dodao je Kostić

No za razliku od Dejana, Fatima i njen suprug Mujo Brekalo ovdje provode po pola godine jer je kažu mnogo ugodnije nego u gradu. Odmor u prirodi bez stresa za njih je i više nego dovoljan.

– Snijeg prvi nas odavde potjera, oko 11-og, fino nam ovdje, ovo ti je vazdušna banja, kazala nam je Fatima Brekalo.

– Ovdje je mir i tišina, nema buke nikakve i to je nama najvažnije, istakao je njen suprug Mujo Brekalo.

Ovaj planinski prostor na 1.050 metara nadmorske visine područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope. Bogato je munikom, endemskim i danas vrlo rijetkim drvetom. Mještani koji ovdje borave samo tokom ljetnog perioda kažu kako je ovo pravi mali planinski raj.

– Zdravlje je ovdje, toliko je fino, imam vikendicu, izađem, odem u grad nekolika dana i opet se vratim budem ovdje, navela je Amira Bebanić.

– Dođu ljudi, i dio svog odmora provedu ovdje, komšija je večeras ovdje noćio, pa je otišao na Boračko, sutra će na posao i tako, komentarisao je Hasan Čolaković.

Iz godine u godinu Rujište bilježi porast broja gostiju, tokom cijele godine zanimljivo je turistima jer služi kao zračna banja. Omiljeno je izletište Mostaraca, ali u posljednje vrijeme sve češći su i strani turisti iz Hrvatske, Italije i Njemačke.

– Na ovom sunčanom danu došli smo iz Bjelopoljske kotline na ovaj zrak da se osvježimo, da provedemo popodne, ovdje je puno ugodnije, već je temperatura pala 5,6 stepeni, rekao je Mirsad Omanović.

Ono na šta se žale mještani jeste problem vodosnabdijevanja, ali i to što ne postoji autobuska redovna linija do Rujišta, zbog čega mnogobrojni turisti već nakon nekoliko dana preživljavanja na mostarskim paklenim vrućinama, odlučuju skratiti svoj boravak u gradu i ostatak odmora provesti na drugim odredištima.

(N1)