Kako ispitni rokovi utiču na kilažu: Ovo su najčešći uzroci

Sigurno ste, većina vas, primijetili kako se za vrijeme ispitnog roka kilice polako gomilaju. Ukoliko ne možete pronaći pravi razlog debljanja vjerovatno su najveći krivac upravo ispitni rokovi.


ucenje hrana

Nedostatak sna 

Ukoliko ste kampanjac, a većina studenata ne uči redovito već se “ubijaju” od učenja u zadnji čas, ne vjerujemo kako vam je u tim trenucima krevet najbolji prijatelj. Vaše tijelo je zbog manjka sna neprestano u stanju stresa, što neminovno dovodi do poremećaja metabolizma. Ukoliko ne spavate dovoljno nećete imati dovoljno energije, a tijelo će vam tražiti više hrane nego inače. Primijetili ste to, zar ne?

Ukoliko kasno odlazite u krevet, vjerojatno ćete kasno i večerati. Treba li posebno naglasiti što znači najesti se u kasne sate i ići u krevet. Znate li da svaka dva tjedna neurednog spavanja tijelo dobije oko 2 kg viška. Nije malo.

sleep 1567363168

Grickalice

Ono što najviše konzumirate u kasne noćne sate jesu grickalice. Dobar, slani čips baš vam prija. Kikiriki je zakon. Pizzu da i ne spominjemo Sve ovo će vam sigurno nabiti koju kilicu viška.

Najbolje rješenje je okružiti se zdravom hranom. Ne jedite čokoladu nego voće, umjesto gaziranih sokova pijte limunadu, umjesto kafe popijte šolju čaja, a umjesto čipsa i kokica grickajte sjemenke.

snack 1567363209

Stres

Pored nedostatka sna stres nastaje i zbog situacije u kojoj se trenutno nalazite. Ipak, nije svejedno kako ćete proći na ispitu. Tu dolazimo opet do hrane. Kada ste u stanju stresa često i nekontrolirano unosite u sebe hranu, a gladni i niste nešto posebno. Ako ste ovoga svjesni maknite iz svoje blizine nezdravu hranu i okružite se zdravim namirnicama. Teško? I nije baš.

stress 1567363272

Recept: Riješite se stresa. Kako? Počnite učiti na vrijeme. Tada ćete se u pauzama učenja moći baviti drugim aktivnostima koje će vas opustiti i riješiti vas stresa i napetosti. Izađite s prijateljima na kafu, prošetajte gradom, otiđite u kino.