Kako do linije do ljeta: Ovo je najbolje voće ako želiš ravan stomak

Ne postoji nijedna hrana koja će ti čarobno pružiti ravan stomak i tijelo iz snova. Jedini način da napraviš velike promjene u svom tijelu je prilagođavanjem ishrane i integrisanjem hranjivih namirnica u obroke, što će ti uljepšati dan, održati te sitim, i spriječiti prejedanje.


Hands makes fold of skin on stomach, cellulite on female body, beige background. Cellulite belly.
Ilustracija: Envato

Međutim, neke su namirnice bolje od drugih u povećanju sitosti i smanjenju nadutosti, što olakšava održavanje ravnog stomaka. Voće je prirodno prepuno vitamina i minerala koji su izvrsni za mršavljenje, ali postoji jedno posebno voće koje može imati primjetan efekat na tvoje tijelo, poboljšavajući probavu i pomažući ti da otkriješ svoje najbolje ja.

Iako su često izostavljane zbog mnogo kalorija, banane su zapravo jedna od najboljih voćki koje treba uvrstiti u svoju jutarnju rutinu za zdrav gubitak kilograma. Prepune vlakana i idealne za smanjenje nadutosti, kada se jedu uz doručak, banane ti mogu pomoći da postigneš osjećaj sitosti, što je korisno za suzbijanje nepotrebnih grickalica tokom dana. Medical News Today prenosi: „Srednja banana sadrži 3,07 grama (g) vlakana, a preporučeni dnevni unos za odrasle je 25 g za one koji su na dijeti od 2.000 kalorija. Istraživanja pokazuju da postoji veza između većeg unosa vlakana i niže tjelesne težine.”

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Banane su takođe odličan izvor energije, pružajući ti gorivo ujutro da možeš provesti svoj dan, a da se ne osjećaš slabo ili iscrpljeno. Dok ti neke namirnice pune prerađenih ugljenih hidrata ne mogu dati dovoljno energije, banane će ti nuditi kontinuirano gorivo tokom cijelog jutra, sve do idućeg obroka, prenosi ultra.ba.

– Tijelu treba dugo da probavi određene vrste vlakana, što mu omogućava da bolje reguliše unos hrane, objašnjava Medical News Today. S obzirom na to da je potrebno duže probavljanje banana zbog njihovog sadržaja vlakana, ako jedeš jednu ujutro, zadovoljićeš glad duže nego što bi to učinili pecivo ili slatka zdjela žitarica.

Iako se banane mogu pohvaliti većim udjelom šećera nego neke druge namirnice, one i dalje pružaju mnoštvo zdravstvenih blagodati za mršavljenje.

Charlotte Martin, kaže za Men’s Health, „Banane imaju nezasluženo lošu reputaciju da imaju previše šećera, u stvari su izuzetno hranjive. Svakako, one imaju više šećera od mnogih drugih vrsta voća, ali šećer o kojem ovdje govorimo je prirodni šećer, ne onaj koji se dodaje – kao u bombonama.” Ako se ujutro boriš sa željom da pojedeš nešto slatko, pokušaj sa bananama kako bi zadovoljio/la unos šećera za taj dan.

Što se tiče planiranja ishrane za postizanje zdravog gubitka kilograma, važno je dati prednost voću i povrću u svakom obroku kako bismo svom tijelu osigurali potrebne hranjive sastojke. Banane ne samo da su odličan izvor vlakana koji nas drži sitima i eliminišu prejedanje, već takođe pružaju našem tijelu dovoljno energije i zdravog šećera, tako da se nikada ne osjećamo iscrpljeno nakon obroka.

Isijeci bananu nad zdjelom zobenih pahuljica ili je uzmi kao međuobrok između doručka i ručka, te povećaj efekat svoje dijete.