Kako da znate koji je pravi fakultet za vas?

Kao da nije dovoljno brinuti o uspjehu u srednjoj školi, maturanti sada moraju da se posvete i pripremi prijemnog ispita, a prije toga da daju konačan odgovor na pitanje koje će odrediti dalji tok njihovog života: Koji fakultet upisati?


Pensive student in casual wear reading textbook, thinking over complicated task, studying for exam
Foto: Envato

Imajući u vidu da je izbor studija jedna od najvažnijih životnih odluka, ne čudi što je nemali broj srednjoškolaca u strahu da ne pogriješi pri odabiru visokoškolske ustanove. Upisati pravi fakultet znači izabrati ono što volite, ali i ono što će vam donijeti profitabilnu karijeru. Zato pri donošenju odluke o nastavku školovanja imajte u vidu odgovore na naredna tri pitanja.

U čemu ste se pokazali uspješnim?

Fakultet treba da bude odraz vaših afiniteta, te pri razmatranju logičnog izbora u daljem školovanju treba da uzmete u obzir vaša interesovanja, kao i vaše vještine i kvalitete. Ono što budete studirali predstavlja uvod u ono čime ćete se bavite kasnije u životu i zato razmislite u kojim predmetima ste se pokazali dobro u dosadašnjem školovanju, koje oblasti vas intrigiraju i razmrdavaju vaše moždane vijuge i krajnje, koji je to posao zbog kojeg biste se rado budili svako jutro. Pravi fakultet treba da vam pomogne da maksimalno iskoristite potencijal koji posjedujete i zato je važno da pravilno usmjerite energiju koju ćete ulagati u narednim godinama obrazovanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kolike su šanse da se zaista bavite željenom profesijom?

Kada shvatite šta biste voljeli da radite i pronađete fakultet koji nudi prikladan visokoškolski profil, upitajte sebe ovo pitanje. Biranje fakulteta samo na osnovu preferencija može lako biti dovedeno u pitanje ako ne postoji realna potreba za kadrom u oblasti za koju se školujete, što vas na kraju dovodi do toga da se uopšte ne bavite poslom koji ste željeli. Zato je, prije nego definišete put svog budućeg usavršavanja, neophodno da se raspitate o šansama za zaposlenje u konkretnoj oblasti kojom želite da se bavite, pišu beleske.com.

Koji fakultet vam nudi praktično primjenljiva znanja?

Fakulteti su nesumnjivo veliki izvor znanja zbog čega je fakultetska diploma cjenjena i tražena širom svijeta. Međutim, da biste svo znanje stečeno tokom studiranja mogli da primjenite i u realnom svijetu potrebno je da osim teorije, na fakultetu steknete i praktično primjenljive vještine koje će vas osposobiti za rad odmah nakon završetka studiranja.

Na kraju, kada pronađete odgovore na sva navedena pitanja zaključak o izboru pravog fakulteta sam će se nametnuti. Pošto ste se odlučili za onaj koji vam najbolje odgovara, vrijeme je da prionete na pripremu prijemnog.

Sretno!