Kako da vježbate engleski jezik na društvenim mrežama

Svakodnevno ih koristite. Višesatno. Niko vas više ni ne pita da li ih imate. Podrazumijeva se. Izvor su informacija i ako ih koristite sa pravim ciljem, mogu da vam olakšaju život.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ako vas nema na Facebook-u, sigurno imate Twitter nalog za koji nećete da se zna. Ako vam Twitter djeluje besmisleno, onda sigurno imate profil na Instagram-u. Slučajno ste otvorili nalog i na Pinterest-u, jer vas je zanimalo po čemu je ta mreža specifična. A onda je na red došao i Tumblr. Od kolega ste čuli da je poželjno imati LinkedIn profil, radi potencijalnih profesionalnih ponuda i povezivanja sa ljudima iz struke. Ako imate Gmail nalog, onda ste član i Google+ zajednice.

Da ne biste gubili vrijeme skrolajući besciljno i poslije bili ljuti na sebe zbog toga, zašto ne biste sve profile koje imate preokrenuli u svoju korist? Svako vaše prisustvo na bilo kojoj socijalnoj mreži može da vam bude izuzetno koristan alat u učenju engleskog jezika.

Za početak, činjenica da je cijeli svijet povezan društvenim medijima, znači da ste u ovom trenutku povezani sa milionima izvornih govornika engleskog. To nije bio slučaj ranije. Prije samo dvadesetak godina, da biste vježbali sa nekim engleski, morali ste naći svog pen friend-a, tj. nekoga sa kime biste razmjenjivali pisma ili mejlove na engleskom.

Druga, vrlo bitna stvar, odnosi se na dostupnost svih mreža i njihovu nekomplikovanost za upotrebu.

Evo kako da vježbate engleski koristeći najpopularnije društvene mreže.

Twitter

Twitter je pravo mjesto za komunikaciju. Ograničen broj karaktera po tvitu čini svaku interakciju vrlo prirodnom i sličnom usmenoj konverzaciji. Na Twitter-u postoje diskusije na razne teme, kojima se svako može priključiti, kao i tzv. communities. Dovoljno je da znate hashtag (# + riječ, fraza) za neku diskusiju i kada ga uključite u svoje tvitove, postajete interaktivni dio iste. Zbog ograničenosti karaktera (140), Twitter nije mjesto da vježbate gramatiku, jer se vrlo često riječi skraćuju ili izostavljaju, tako da je najbolje koristiti ga za vježbanje konverzacije. Neke od popularnih hashtag-ova koje možete iskoristiti u ovu svrhu su: #Twinglish, #EngPls, #learnenglish, #EngVocab, a možete i pratiti neke od naloga poput @happyenglishny ili @TweetinEng.

Facebook

Facebook ne poznaje ograničenja kao Twitter. Možete pisati komentare duge kao esej, možete interaktivno chat-ovati sa izvornim govornicima ili pratiti odgovarajuće grupe i stranice sa tematikom učenja engleskog. Na Facebook-u danas postoji grupa za sve, ljudi se okupljaju oko raznih tema, komentarišu, objavljuju zanimljive članke ili fotografije, tako da ako želite da vježbate interakciju na engleskom, nemojte oklijevati da se upustite u istu. Neke od vrlo korisnih stranica, čije praćenje će vam dati široke kontekste za učenje ne samo vokabulara, već i gramatike, su: BBC Learning English, VOA Learning English, British Council Serbia, British Council MENA, Grammarly i dr.

LinkedIn, Pinterest, Instagram…

Dok ste na LinkedIn-u, učlanite se u neku diskusiju poput vrlo aktivne English Language Skills i otkrićete da dijelite neke od jezičkih nedoumica o kojima se tamo diskutuje. Za sve one koji bolje pamte vizualno, Pinterest je prava mreža. Pored zanimljivih citata, profesori jezika koji imaju profile na toj mreži, vrlo često objavljuju vizuelne prikaze nekih gramatičkih jedinica. Ne bi škodilo ni da počnete da analizirate hashtag-ove na Instagramu, možda naučite neku novu riječ.

Sljedeći put kada budete na korak da izustite da nemate vremena da se bavite engleskim, samo razmislite šta radite na društvenim mrežama.

#thankyouforreading

Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite autorici ovog teksta, profesorici engleskog jezika Mariji Živanović, na: marija.zivanovic.biz@gmail.com.

(Marija Živanović, Bizlife.rs)