Kako da čitate brže?

Ispit se bliži, a vi niste spremni? Jedini način da stignete naučiti je da naučite da čitate brže.


ucenjee

U prosjeku osoba pročita 250 riječi u minuti, ali ukoliko naučimo vještinu brzog čitanja, taj broj je moguće udvostručiti. Pitate se zašto biste učili da čitate brže?

I te kako je moguće da čitate brže i da pri tom razumijete ono što ste pročitali, ali naravno, ukoliko svjesno uložite napor da to i uspije. Probajte da ovaj članak pročitate do kraja što brže možete. Kada završite, preispitajte se koliko ste razumjeli od onoga što ste pročitali i jeste li razumjeli smisao. Bićete iznenađeni koliko vam je toga ostalo u sjećanju, a da pri tom u čitanju i niste obratili pažnju na svaku riječ.

U nastavku vam nudimo još nekoliko savjeta kako da unaprijedite iščitavanje obaveznog materijala za pripremu ispita.

1. Izaberite pravo okruženje

Okruženje u kojem učite, ali i čitate, je veoma bitno. Mjesto koje ste odabrali za čitanje znatno će uticati na vašu brzinu čitanja. Naravno treba uzimati u obzir da li čitate neki roman iz razonode, ili čitate skriptu i fakultetski udžbenik i pripremate ispite. Idealno bi bilo da izaberete mirno mjesto gdje vam ništa neće odvlačiti pažnju od čitanja – to znači bez muzike, bez mobilnog telefona… potrebno je da se apsolutno koncentrišete na tekst ispred sebe, piše studentskizivot.com.

2. Zauzmite položaj

Ustanite sa udobnog kauča i sjedite za sto. Sjedite na polovinu stolice, ispravite leđa i spustite stopala na pod. Čak se preporučuje da se ponekad čita i stojeći. Nikako nemojte oslanjati glavu na ruku jer je potrebno da ostanete budni i skoncentrisani.

3. Postavite sebi vremenski limit

Dok čitate, koristite sat ili štopericu i mjerite vrijeme koje vam je potrebno da iščitate tekst koji ste sebi „zacrtali”. Pri tom, nemojte juriti sekunde jer će vam to odvratiti pažnju od cilja, zato budite realni. Poenta je da vam mjerenje vremena bude pokretač, a ne ometač. Potrudite se da čitate što brže, ali da ipak nakon čitanja imate uvid u to šta ste pročitali.

4. Opustite se

Jedino ako ste opušteni ima smisla da čitate sa razumijevanjem. I ne samo to, čitanje će biti i brže i lakše. Opuštenost pospješuje koncentraciju. Ali pažljivo! Da se opustite, ne znači da zaspite. Morate biti opušteni, ali i u pripravnosti u isto vrijeme.

5. Vježbajte očne mišiće

Dok čitamo, naše oči brzo prelaze preko stranice, nevezano od toga koji tačno dio čitamo. Očima možemo odjednom da se fokusiramo na tri riječi. Da bismo izbjegli to da očima nesvjesno lutamo po strani u potrazi za odgovarajućim fokusom, najbolje je da prstom pratimo tekst. Što brže pomjerate prst, brže će se pomjerati i očni mišić, vi ćete biti koncentrisaniji i brže čitati.

6. Registrujte loše navike u čitanju

Prilikom čitanja naše oči prave izvjesne regresije, odnosno vraćaju se na onaj dio teksta koji smo već pročitali i ponovo iščitavaju riječi. Uzmite nekoliko kartica, njima prekrijte tek pročitani tekst i obratite pažnju na to koliko vam puta pogled skrene u tom pravcu i koliko puta pomjerite kartice. Nemjote se deprimirati ako konstatujete da se mnogo često vraćate na prethodno. U početku je to normalno. To što ste toga svjesni, pomoći će vam da to brže iskorijenite. Takođe će vas usporiti ukoliko čitate naglas ili pomjerate usne dok čitate. Obratite pažnju da li i to radite, jer vas to i te kako ometa u brzom čitanju.

7. Naučite kako da pravilno „preletite“ tekst

Jedna od najosnovnijih metoda koju morate savladati je ono što popularno nazivamo „prelijetanjem“ teksta. Ali ovo je potrebno uraditi na pravi način. Šta to zapravo znači? To je kada „skenirate“ tekst i tražite ključne fraze i najvažnije informacije. Prelijetanje teksta omogućava vam da steknete ideju o tome šta zapravo čitate.

8. „Tiho“ čitanje

Ono što se savjetuje, a vrlo često je najteže savladati, jeste da „isključite“ onaj glas u sebi koji ponavlja upravo pročitane riječi. Kada kažemo „čitaj u sebi“, mislimo bukvalno. Ukoliko u sebi ponavljate tj. Izgovarate pročitani tekst, to vas znatno usporava. Tako što ćete naučiti da savladate ovu vještinu, znatno ćete ubrzati svoje čitanje. Pa ipak, „čuti“ odnosno razumjeti riječ koju čitate je od ključnog značaja, zato je ovaj korak zapravo i najteže savladati. Ne očajavajte ukoliko vam bude potrebno vrijeme, ipak je ovo zahtjevan korak. Jedini način je vježba i to mnogo vježbe. Ukoliko ste vizuelni tip, pokušajte da zamislite sliku umjesto da izgovarate riječ. Vremenom ćete izgubiti potrebu da pročitane riječi „izgovarate“ u sebi.

9. Ako ste u vremenskom škripcu, samo bacite pogled

Kada ste u žurbi, probajte da pređete bar pogledom bitne stvari umjesto čitanja cijelog teksta. Pročitajte naslove, podnaslove, liste, grafikone, rezimea i stavove. Rezimei su posebno važni, oni se obično nalaze na početku ili na kraju poglavlja ili odjeljka.

10. Ostanite fleksibilni

Sjetite se da brzina nije sve. Vješti čitaoci znaju kako da koriste brzinu čitanja u skladu sa materijalom koji čitaju. Neki stručni tekstovi sigurno da zahtijevaju usporeniji pristup čitanja od čitanja stripa. Takođe možete koristiti različite tehnike za isti materijal. Na primjer, možete prvo samo preletjeti preko ključnih riječi i ideja, a zatim se vratiti na teže dijelove za sporije i temeljnije čitanje.