Kako će izgledati proces zapošljavanja u bliskoj budućnosti?

Zamislite da je 2025. godina, a vi se pripremate na intervjuiranje kandidata za upravo otvorenu radnu poziciju. Sjedite li u uredu i čekate da kandidati pristignu ili koristite posljednje tehnološke inovacije i pripremate se za video intervju putem pametnog sata?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Gotovo dvije trećine zaposlenika u ljudskim potencijalima već sad koristi princip video intervjua, tvrde neke analize. Svijet rada se jako brzo transformira, a poslodavci se moraju jako brzo akomodirati na promjene ukoliko žele privući najveće talente.

Donosimo šest primjera kako bi video mogao transformirati selekcijski postupak.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Video prijave

U svijetu rada budućnosti kandidati se više neće prijavljivati slanjem dokumenata poštom ili mailom. Postojat će video platforme gdje će oni koji traže posao prolaziti kroz raznorazne ponude i direktno se prijavljivati na one koje ih zanimaju putem video aplikacije.

Pametni satovi

Nemate vremena provjeravati stotine kandidata? Zašto ne ugovorite video intervjue koje ćete voditi putem pametnog sata? Pametni satovi će imati golem utjecaj na proces zapošljavanja – poslodavci i kandidati će biti povezaniji nego ikad prije.

Snapchat

Snapchat se polako pretvara u platformu kojom biznisi privlače potencijalnu publiku. Stoga nema razloga da se ista taktika ne primijeni i na proces zapošljavanja.

Video preporuke

Preporuke bivših poslodavaca ponekad su ključne za odabir kandidata. U budućnosti će se umjesto poziva vrlo vjerojatno koristiti video preporuke. Dobra stvar je što će poslodavci moći video materijale pregledavati koliko god puta je potrebno, što će olakšati odluku.

Momentalno provjeravanje vještina

Ukoliko se razgovor obavlja s kandidatom koji nije iz istog grada ili države, ali želite testirati ima li potencijala za ponuđeno radno mjesto, pozovite ga da putem live videa prisustvuje testiranju vještina. Za vrijeme izvršavanja zadatka moći ćete zamoliti da podijeli ekran s vama kako biste vidjeli izvedbu kandidata u stvarnom vremenu.

Video oglasi

Već danas svjedočimo primjerima kompanija koje oglase za posao objavljuju kao fotografije na društvenim mrežama. Ista bi stvar mogla funkcionirati i u video formatu, a već sad postoje platforme, poput Instagrama i YouTubea, na kojima bi se mogli objavljivati.

(AKTA)