Kad zagusti, nema se vremena za jesti: Kako studenti preživljavaju rokove?

Da li se pronalazite u ovim situacijama koje se dešavaju u toku ispitnih rokova?


student 1

Zimski praznici su završili za studente, što bi inače značio povratak na studiranje – no ovo su vremena pandemije, pa se ipak nisu svi vratili u mjesto studiranja. Ipak, većina ipak je. Dolaze ispiti, a nakon traumatičnog iskustva rokova provedenih kod kuće na ljeto, skoro svi bježe glavom bez obzira. Jedino što nedostaje u studentskim sobama i stanovima – netko ko će kuhati.

Vrijeme ispita je dosta stresno i naporno i u normalnim uvjetima, a posebno u vrijeme pandemije. Bez obzira na sve što se događa, život ide dalje, odnosno ispiti dolaze. Zimski ispitni rok je i inače mnogima najstresniji u godini, posebno ako neki predmeti iz prvog semestra uslovljavaju predmete iz drugog semestra.

Za vrijeme ispitnih rokova sve je upitno, pa tako i ono osnovno. Tuširanje postaje luksuz koji si rijetki mogu priuštiti, baš kao i hrana. Većina se odlučuje na početku opskrbiti s hrpom grickalica i slatkiša, uglavnom vrlo nezdrava hrana. Iako zvuči kao ideal, nakon dva dana života na keksima i čipsu, svi se zažele neke ‘prave’ hrane, piše srednja.hr.

Odlazak u menzu je opcija ako ste u domu, no što ako niste u domu? Ili ako vaš dom nema menzu? Što onda?

Na svu sreću, kod nas postoji duga tradicija nošenja obroka od kuće, koja se njeguje i od koje se ne odustaje. U studentske kofere, pune odjeće koju na kraju niste ni nosili i knjiga koje niste ni otvorili, pri povratku se još ubace i kolači, pokoja čokolada, ali i smrznuta, unaprijed pripremljena jela.

Meal prepping

U posljednje vrijeme je u svijetu postao popularan trend ‘meal prepping’, gdje na početku sedmicea pripremite hranu koju ćete kuhati ostale dane i tako uštedite vrijeme. Taj ‘novi’ trend se kod nas već desetljećima koristi za one koji su lijeni – još se ide korak dalje, pa većina brižnih majki svojoj djeci unaprijed skuha jelo i zatim ga smrzne.

Na studentima je zatim da kad ogladne, samo se sjete na vrijeme odmrznuti hranu, podgrijati ju i eventualno skuhati još neku sitnicu, ako je potrebno. Može li jednostavnije od toga? Vjerovatno ne, i narudžba skoro oduzme više vremena (i razmišljanja) od ovoga.

I je li to dovoljno da se studenti dovedu u red? Naravno da ne. Ako niste student i niste doživjeli rokove, vjerovatno vam djeluje apsurdno da ne možete pronaći deset minuta u danu kako biste ‘skuhali’ ručak, zar ne? No, ako ste student, onda tačno znate u čemu je stvar. Nije tu samo do toga da nemate vremena ni za što, već i da slobodno vrijeme pogrešno provodite.

Gubljenje vremena

Na svu (ne)sreću, ovih rokova nema spontanih izlazaka, ali zato ima još više skrolanja po društvenim mrežama, premještanja namještaja (?), buljenja u zid i svih ostalih zanimljivih aktivnosti koje se odvijaju za vrijeme ispitnih rokova. Neki će se čak odlučiti peglati, iako definitivno ne planiraju ići negdje, a sasvim sigurno im nikad neće zatrebati ispeglana posteljina.

Glad ipak pokuca nekad na vrata i htjeli ili ne, zaželite se nešto pojesti. Ili samo ostanete bez čipsa i čokolade, pa nemate puno opcija – morate nešto skuhati. Tjestenina ili hrenovke su također popularan odabir, no oni koji imaju smrznutu već pripremljenu hranu su u prednosti. Oni će zaista nešto pojesti.

Mi smo već ranije pisali o nekim brzim obrocima koji su idealni za studente.

Studentski recepti: Zapečeni sendvič iz rerne

Studentski recepti: Slane palačinke spremne za samo 10 minuta

Idealna za studente: Pizza u šoljici koja je spremna za dvije minute

Vrhunac je naravno kad shvatite da ne znate kako tačno pripremiti ni već pripremljenu hranu? Morate zvati majku. Uzimate mobitel i krećete zvati majku, no zatim vam pogled padne na sat – 23:19. Vjerovatno je budna, no želite da vam majka zna da vu ovo vrijeme idete ručati/večerati? Vjerojatno ne. Stoga se okrećete Internetu i pokušavate guglati ono što vam treba. Nije potrebno reći da nailazite na milion drugih stvari i gubite još barem sat vremena. I eto, samo se još jednom uvjerite da zaista nemate vremena ni za odmrzavanje hrane u vrijeme rokova…