Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 150 KM

Istraživanje je pokazalo da polovina svih studenata smatra da njihov studentski zajam nije dovoljan za plaćanje svih troškova života.


Foto: Google
Foto: Google

Kolokvijalno se kaže da su studenti uvijek bez ‘para’, ali, prema zadnjim istraživanjima, ne radi se samo o frazi nego realnosti mnogih mladih.

S inflacijom koja je tek započela, mnogo porodica, ali i studenata suočava se sa sve većim troškovima života koje je sve teže ili čak i nemoguće “pokriti”. Osim toga, akademsko obrazovanje se u Velikoj Britaniji plaća po vrlo visokoj cijeni, stoga su tamošnji studenti prisiljeni podizati zajmove i kredite kojima otplaćuju školarinu i finansiraju svakodnevne troškove života. Prema zadnjem istraživanju, čak ni krediti nisu dovoljni, pa studenti moraju birati između prehrane i računa za grijanje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Svaki četvrti student raspolaže s manje od 50 funti mjesečno, pokazuje novo istraživanje koje je proveo Nacionalni savez studenata (NUS) u Velikoj Britaniji. Kao rezultat toga, dvije trećine studenata zatražilo je finansijsku pomoć, od kojih pet posto koristi usluge banke hrane, a 13 posto njih koristi studentske kredite, piše The Tab.

Studentski krediti nisu dovoljni

Istraživanje je također pokazalo da polovina svih studenata smatra da njihov studentski zajam nije dovoljan za plaćanje svih troškova života.

Britanski ministar finansija, Rishi Sunak, predstavio je niz novih mjera za borbu protiv krize s kojima se bore stanovnici Velike Britanije. U tom kontekstu, NUS poziva na uvođenje sistema podrške studentima u visokom obrazovanju.

Uz spomenuto, njihov je Sindikat također pozvao Vladu da se vrati na svoj plan za smanjenje praga otplate studentskog kredita s 27.200 funti na 25 hiljada funti, promjena zbog koje bi neki studenti mogli izbjeći plaćanje duga do 100 hiljada funti.

Biraju između plaćanja grijanja ili prehrane

– Kad čujete od studenata da si ne mogu priuštiti ni putovanje do biblioteke na svom kampusu, znate da nešto nije u redu, kazala je predsjednica Nacionalnog saveza studenata Velike Britanije Larissa Kennedy.

– Znamo da su hiljade studenata već prisiljene birati između grijanja ili prehrane, a s obzirom na to da će ova se ova kriza troškova života samo pogoršati, Vlada mora djelovati kako bi zaštitila najugroženije, kazala je.

– Kao što smo vidjeli tokom nacionalnom štrajku ranije ovog mjeseca, studenti iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva očajnički traže nešto drugačije, No, osim korištenja ‘flastera’, Vlada mora uvidjeti da je njihov model vođen profitom loš. Moraju se konačno posvetiti novoj viziji obrazovanja, koje je u potpunosti finansirano i dostupno svima, insistira predsjednica.

Situacija u Bosni i Hercegovini sigurno nije bolja, ali nemamo adekvatna istraživanja i ankete. Kada uzmemo u obzir visinu prosječne plate u Bosni i Hercegovini i činjenicu da studenti tokom studiranja obično novac dobijaju od roditelja vrlo lako možemo zaključiti da je jako teško školovati studenta uz porast cijena osnovnih životnih namirnica.

Koliko vama novca mjesečno treba da biste preživjeli mjesec dana?