Izložbu “Fantastične žene” možete posjetiti online

U muzeju Schirn Kunsthalle Frankfurt u februaru ove godine otvorena je izložba Fantastic Women.


csm Schirn Presse Fantastische Frauen Installationsansicht Miguletz 2 3e8293910e

Surreal Worlds from Meret Oppenheim to Frida Kahlo koju odsad, u prilagođenom obliku, možete pogledati i online.

Nadrealizam je stanje uma! Nije samo stil. Njegovi predstavnici/e su različiti kao i raspon tema koje su koristili da bi se kroz umjetnost pobunili protiv malograđanštine, države, politike ili crkve. Nadrealisti/kinje su se redovito nalazili u Parizu tijekom 1920-ih, sastavljali manifeste, objavljivali novine. Raspravljali su o političkim događanjima, ali i psihoanalizi, tada novom konceptu, te koristili svoje zaključke kao poticaj za promjenu društva putem različitih umjetničkih medija, stoji u opisu izložbe.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

image

Izložbom su predstavljene 34 nadrealističke umjetnice iz 11 zemalja – od poznatijih imena kao što su Frida Kahlo, Louise Bourgeois i Claude Cahun, do još uvijek nedovoljno prepoznatih kao što su Leonora Carrington, Bridget Tichenor i Reme­dios Varo, piše VoxFeminae.

Nijedan drugi umjetnički pokret nije imao toliko ženskih predstavnica i u nijednom drugom pokretu žene nisu dale ovoliki doprinos. Unatoč tome, većina njih ostala je nepoznata. Mnogi radovi nadrealistkinja tematiziraju ženski identitet, odnos između spolova i malograđanske ideale ženskosti.

Digitalno izdanje izložbe možete pogledati na službenoj stranici muzeja, gdje također možete preslušati fantastičnu playlistu dok ovdje možete i pogledati video same postave: