Izašao je novi broj časopisa IUVENTA

Izašao je novi broj časopisa o radu s mladima IUVENTA o temi Finansiranje. U novom broju možete pročitati stručni tekst o deset načina kako razgovarati s donatorom, istraživanje kako su se trošila budžetska sredstva namijenjena mladima, priče o uspješnim mladim iz BiH, omladinskim udruženjima koja aktivno rade na rješavanju problema u svojim lokalnim zajednicama, kao i mnoge druge zanimljive tekstove za koje smo sigurni kako će vas inspirirati i ukazati na trenutnu situaciju kada je financiranje mladih u pitanju.


iuventa finansiranje1

Izašao je novi broj časopisa o radu s mladima IUVENTA o temi Finansiranje. U novom broju možete pročitati stručni tekst o deset načina kako razgovarati s donatorom, istraživanje kako su se trošila budžetska sredstva namijenjena mladima, priče o uspješnim mladim iz BiH, omladinskim udruženjima koja aktivno rade na rješavanju problema u svojim lokalnim zajednicama, kao i mnoge druge zanimljive tekstove za koje smo sigurni kako će vas inspirirati i ukazati na trenutnu situaciju kada je finansiranje mladih u pitanju.

Izdvajamo neke od članaka:

iuventa-finansiranje1. 10 načina kako započeti razgovor s donatorom. Ne želite biti previše formalni i dosadni, ipak niste sigurni kako da zainteresirate donatora. Knjiga “Fundraising for dummies” predstavila je 10 dobrih uvodnih rečenica za početak razgovora sa predstavnikom donatora.

2. Kako se finansiraju omladinske organizacije? Prema zakonskim okvirima u oba entiteta (Zakon o omladinskom organizovanju u RS iz 2004. i Zakon o mladima u FBiH iz 2010.) finansiranje se uređuje odredbama u kojima se navodi da se omladinske organizacije finansiraju iz budžeta RS (nivo grada i opštine), a u FBiH su gradske, kantonalne i općinske vlasti dužne osigurati budžetsku stavku kojom bi se finansirale aktivnosti i organizacije mladih.

3. U obrazovanje mladih treba ulagati, to se uvijek isplati. Nedavni javni poziv Općine Tešanj za slanje najboljih biznis ideja mladih, treći u nizu, pobudio je našu pažnju, jer u pitanju je jedinstven, transparentan i vrlo funkcionalan mehanizam podrške mladim ljudima. U razgovoru sa nedavno izabranim načelnikom – Suadom Huskićem, koji ima desetogodišnje iskustvo u polju obrazovanja, saznajemo da su mladi općine Tešanj populacija u koju se puno ulaže i koja ima priliku da se pokaže u polju poduzetništva svojim inovativnim idejama.

4. Preko 400 mladih je učilo, mislilo i djelovalo! Uspješni mladi za uspješnu zemlju, naziv je konferencije koja je okupila preko 120 mladih iz Bosne i Hercegovine i regije. Povod konferencije bilo je formiranje mreže omladinskih lidera/ica UMiD Alumni koji su završili obuku UMiD (Uči, misli i djeluj!) i Jačanje mladih liderki u BiH – KOŠNICA. Jednogodišnje obuke realizira Institut za razvoj mladih KULT, a do sada ih je uspješno završilo preko 400 mladih koji predstavljaju pokretačku snagu našeg društva.

Cjelokupan sadržaj časopisa o radu s mladima IUVENTA pretplatnicima je dostupan na stranici iuventa.mladi.org/.

Sve informacije vezane za pretplatu možete dobiti putem mejla rejan-igor.roic@kultbih.org ili telefona 033 778-770.

(mladi.org)