IUS: Održan okrugli sto povodom Dana nezavisnosti BiH: “Šta smo pripremili za budućnost”

Studentski parlament Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (SPIUS) je u utorak, 28. februara 2017. godine, organizovao okrugli sto povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.


Foto: IUS
Foto: IUS

Tema okruglog stola bila je “Bosna i Hercegovina 25 godina kasnije: Šta smo pripremili za budućnost“. Govornici na okruglom stolu bili su bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, bivši komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Nezim Halilović i direktor Centra za balkanske studije prof. dr. Mesut Idriz.

Diskusijom je obuhvaćen predratni period, proglašenje nezavisnosti, ratni period i perspektive za budućnost. Govornici su također  poslali poruku onima koji planiraju podjelu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju IUS PR Office-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

IUS Održan okrugli sto povodom Dana nezavisnosti BiH “Šta smo pripremili za budućnost” 2

Gospodin Mesić je prisustvom i svojim izjavama još jednom potvrdio svoj prijateljski pristup premaBosni i Hercegovini.

– Oduvijek sam zastupao mišljenje da BiH mora opstati i radi sebe, i radi regije, i radi Evrope, ali i svijeta. Hrvatima iz BiH sam uvijek slao poruku da je njihova domovina BiH, a njihov glavni grad Sarajevo, te da svoju sreću i zadovoljstvo traže u BiH, svoju politiku kreiraju u Sarajevu. Neki su se ljutili na mene, ali ja sam i nakon toga dobio izbore, što znači da narod ipak shvata o čemu se radi, kazao je Mesić.

– BiH mora poduzeti sve što je potrebno za članstvo u EU, a to je da ispuni standarde i uslove i da otvori svoje granice, a to znači ulazak i u drugu asocijaciju, u NATO pakt, zaključio je bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Bivši komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine Nezim ef. Halilović podsjetio je da se Bosna i Hercegovina odbranila od daleko moćnijeg agresora i izrazio nadu da će svi jednoga dana konačno shvatiti da je Bosna i Hercegovina njihova država.

– Političke snage u srpskom narodu i one u hrvatskom narodu u BiH, one koje su okrenute u pravcu BiH, i u pravcu NATO i EU integracija shvatiti da je ovo njihova matična zemlja i da spas svog naroda odnosno naše domovine BiH mogu potražiti samo u zajedničkim institucijama, rekao je Nezim Halilović.

Dr. Idriz, direktor Centra za balkanske studije, nazvao je Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu čarobni gradom i državom.

– Ako se vratimo i proučavamo historiju možemo vidjeti da Sarajevo i BiH mogu preživjeti i da mogu biti i država i grad koji će biti politički centar svih naroda. Sarajevo je primjer par excellence suživota, to je primjer koji možemo pokazati čitavom svijetu, ne samo Evropi. Živio sam u Maleziji 16 godina, taj suživot koji sam vidio u Maleziji je sličan onome koje vidim ovdje u Sarajevu i u najvećem dijelu BiH, rekao je Idriz.

Ismail Ćidić, predsjednik SPIUS-a i moderator okruglog stola, naglasio je važnost sjećanja na događaje koji su doveli do nezavisnosti Bosne i Hercegovine:

– Nema sumnje da se radi o jednom od najbitnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, a obaveza svih, a pogotovo mladih ljudi, jeste da uče o historiji svoje države. Zato smo danas na ovom okruglom stolu imali priliku slušati ljude koji su direktno dali doprinos da danas Bosnu i Hercegovinu možemo zvati nezavisnom državom.

(STUDOMAT.ba)