Istraživanje: U kojim profesijama se krije najviše psihopata

Psiholog Kevin Dutton s Odjela eksperimentalne psihologije Univerziteta u Oxfordu proveo je anketu među stanovnicima Velike Britanije kako bi otkrio koje su to profesije među kojima se krije najveći broj psihopata.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na prvom se mjestu nalaze direktori i menadžeri, slijede advokati, medijske osobe (s naglaskom na TV i radio), prodavači, hirurzi, novinari, policajci, sveštenici, kuhari i državni službenici.

Advertisements

Mnoge od ovih deset profesija se uklapaju u profil onih koja kriju najveći broj psihopata, budući da su neke od osnovnih karakteristika psihopata samopouzdanje, egocentričnost, neustrašivost, hladnokrvnost i šarm, koje su također i karakteristike usko vezane uz pojam uspjeha.

U prilog ovome ide i studija iz britanskog akademskog časopisa Journal of Business Ethics prema kojoj su psihopati koji se nalaze u visoko plaćenim profesijama poput advokatai menadžera često manje uspješni u svojim poslovima od drugih kolega. Takve osobe zarađuju manje novca i njihove veze i odnosi će također biti manje uspješni, prenose mediji.

(Radio Sarajevo)