Istraživanje pokazalo: Studentima je prioritet birati jeftiniju hranu od one zdravije

U istraživanju su otkrili da im je prioritet birati jeftiniju hranu, a ne njihova nutritivna vrijednost.


students learning and eating pizza
Foto: Envato

Otprilike jedan na četiri diplomanata priznalo je u novom istraživanju da čak i nakon što su završili fakultet, još uvijek ne znaju kuhati.

Advertisements

Dobra je vijest da je 47 posto njih ipak izjavilo da su se njihove kulinarske vještine poboljšale za vrijeme studentskih dana, 28 posto njih još se uvijek oslanjalo na zamrznute pizze i naručivali su hranu za van.

Štede na hrani

Istraživanje na 2 hiljade diplomanata iz cijele Velike Britanije o njihovim prehrambenim navikama napravili su SEGA i Two Point Studios. Čak dvije trećine diplomaca kazalo je da im je prioritet ušteda novca u trgovinama s hranom u odnosu na nutritivnu vrijednost hrane koju kupuju. Drugim riječima, dvije trećine diplomaca birat će jeftiniju hranu sa manjom nutritivnom vrijednosti samo zbog cijene.

Advertisements

Vezano uz troškove, čak je više od polovine ispitanika ove ankete reklo da je njihov budžet bio najveći pojedinačni faktor kada su razmišljali o tome što bi jeli kao studenti. Svaki četvrti diplomac izjavio je da se oslanja na zamrznutu hranu, a druga četvrtina kazala je da se odlučuje na hranu koja se može spremiti u mikrovalnoj pećnici, prenosi MojFaks.

Kriza je posebno pogodila studente

Kriza troškova života koja nas je pogodila znači da je studentima postalo teže izdvojiti više novca za hranu. Prema NUS-u, Nacionalnoj Uniji studenata, čak 11 posto studenata oslanja se na usluge banke hrane jer si osnovnu hranu jednostavno ne mogu priuštiti, a kako piše The Tab, ova se brojka čak poduplala od januara ove godine.