Istraživanje pokazalo: Studenti teže polažu ispite kada je vruće

Za loš uspjeh na ispitima dijelom su krive ljetne vrućine.


Kao da vrućina gradskog asfalta nije dovoljno grozna, studenti su prisiljeni većinu ljetnih rokova odraditi učeći u svojim sobicama ili čitaonicama. Osim juna, ovisno o tome što vas čeka u septembru, možda ćete morati učiti i tokom julskih ili augustovskih vrućina.

Advertisements

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da sposobnosti studenata padaju s visokim temperaturama. Akademici s Harvarda, UCLA-a i Državnog sveučilišta Georgia sakupili su i analizirali podatke dobivene od više od 10 miliona studenata u periodu od 13 godina, koje su uporedili s temperaturnim promjenama u južnim i toplijim krajevima zemlje i onima u sjevernijim državama, piše The Guardian. Došli su do zaključka da čak i pola stepena viša temperatura na godišnjoj razini umanjuje uspjeh na ispitima do 1%.

Ako smatrate da ste ovom problemu doskočili učenjem u hladnom, klimatiziranom prostoru, naučnici iz Velike Britanije mogli bi vas razuvjeriti. Naime, došli su do spoznaje da bi i klimatizirani prostori mogli biti jednako loši za učenike i studente jer negativno utiču na uspjeh na ispitima.

U svjetlu ovih najnovijih otkrića, postavlja se pitanje reorganizacije ispitnih rokova, no ovo je veliki izazov s obzirom da većina škola, fakulteta, vrtića, državnih institucija, ali i poslodavaca prati sličan godišnji ritam aktivnosti koji je najaktivniji baš od oktobra do kraja juna.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!