Za loš uspjeh na ispitima dijelom su krive ljetne vrućine.

Kao da vrućina gradskog asfalta nije dovoljno grozna, studenti su prisiljeni većinu ljetnih rokova odraditi učeći u svojim sobicama ili čitaonicama. Osim juna, ovisno o tome što vas čeka u septembru, možda ćete morati učiti i tokom julskih ili augustovskih vrućina.

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da sposobnosti studenata padaju s visokim temperaturama. Akademici s Harvarda, UCLA-a i Državnog sveučilišta Georgia sakupili su i analizirali podatke dobivene od više od 10 miliona studenata u periodu od 13 godina, koje su uporedili s temperaturnim promjenama u južnim i toplijim krajevima zemlje i onima u sjevernijim državama, piše The Guardian. Došli su do zaključka da čak i pola stepena viša temperatura na godišnjoj razini umanjuje uspjeh na ispitima do 1%.

Ako smatrate da ste ovom problemu doskočili učenjem u hladnom, klimatiziranom prostoru, naučnici iz Velike Britanije mogli bi vas razuvjeriti. Naime, došli su do spoznaje da bi i klimatizirani prostori mogli biti jednako loši za učenike i studente jer negativno utiču na uspjeh na ispitima.

U svjetlu ovih najnovijih otkrića, postavlja se pitanje reorganizacije ispitnih rokova, no ovo je veliki izazov s obzirom da većina škola, fakulteta, vrtića, državnih institucija, ali i poslodavaca prati sličan godišnji ritam aktivnosti koji je najaktivniji baš od oktobra do kraja juna.