Istraživanje je pokazalo da neke pogrešno koristimo: Znate li šta koji emoji označava?

Emotikoni su, posebno mlađima, postali uobičajen dio svakodnevne komunikacije, a svi ih redovno koristimo u dopisivanju i u objavama na društvenim mrežama.


man using smartphone sending emojis
Foto: Envato

Mada su prihvaćeni kao univerzalni jezik, iza emotikona se često krije više različitih značenja, ali i nesporazuma o tome kako koji emoji treba tumačiti.

Text Anywhere ispitao je 1000 Britanaca o njihovim komunikacijskim navikama, pitajući ih za što koriste emojije. Više od četiri petine njih reklo je da redovno u dopisivanju koriste emojije, a samo ih sedam posto uopće ne koristi, prenosi Tuzlanski.ba.

Najkorišteniji emoji je onaj koji plače od smijeha, a vrlo popularno je i obično, blago nasmijano lice, za koje mnogi kažu i da im je najdraži. Treći najkorišteniji emoji je onaj kojemu su oči nasmiješene i ima široki osmijeh, a na četvrtom su mjestu srca koja se koriste za izražavanje ljubavi i pozitivnih osjećaja.

Untitled
Foto: Tuzlanski.ba

Iako svaki emoji ima svoje standardno značenje, ponekad ih se koristi drugačije od onog što su zamislili njihovi dizajneri. Tako je istraživanje pokazalo da na primjer većina ljudi emoji s blago nasmiješenim licem upotrebljava u krivom kontekstu. Naime, taj emoji, kako kažu njegovi kreatori, ima cilj naglasiti sarkazam ili ironiju, odnosno da nešto nije u redu. Ipak, mnogi su ga opisali kao sretnog i nasmiješenog pa 23 posto ispitanih misli da mu je cilj pokazati da je nešto smiješno i zabavno, a samo 1,5 posto ga pravilno upotrebljava za izraziti sarkazam.

Još neki od emojija kojima ispitanici nisu pogodili značenje su naopaki smajlić, lice kojemu ide para iz nosa i lice koje radi grimasu. Naopaki smajlić, slično kao blago nasmiješeni, ukazuje na sarkazam, ironiju ili glupost, a može predstavljati i frustraciju pa ga se može koristiti umjesto riječi ‘neugodno’ ili ‘ups’; kad želite pokazati da vam nešto ne odgovara.

Lice s parom iz nosa simbolizira bijes, kao i nabrane obrve i para iz nosa, ali neki misle da prikazuje – kihanje. Lice koje radi grimasu trebalo bi predstavljati negativne ili napetost, ali neki ga krivo koriste za prikaz straha, hladnoće ili čak bijesa.