Istraživanje: Da li se isplati studirati u BiH?

Fakulteti u našoj zemlji uskoro će u novu akademsku godinu primiti hiljade mladih koji bi željeli steći stručno zvanje. Prilikom odabira budućeg zanimanja, većina njih nije upoznata sa plaćenosti pojedinih zanimanja, niti raspolažu podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na bh. tržištu.


Foto: BIZLife
Foto: BIZLife

Fakulteti u našoj zemlji uskoro će u novu akademsku godinu primiti hiljade mladih koji bi željeli steći stručno zvanje. Prilikom odabira budućeg zanimanja, većina njih nije upoznata sa plaćenosti pojedinih zanimanja, niti raspolažu podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na bh. tržištu.

Ovakva situacija doprinosi neusklađenosti obrazovnog sistema sa stanjem na tržištu, proizvodeći one kadrove kojih već ima previše na tržištu, dovodeći hiljade diplomanata u stanje nezaposlenosti po okončanju studija.

U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plata portala Posao.ba i Plata.ba.

Ukoliko želite da studirate na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu vam u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike.

Softver inžinjeri sa magisterijem su plaćeni mjesečno u prosjeku 1.800 KM dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt manadžeri i IT specijalisti su plaćeni 1.750 KM, dok IT manadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt manadžer 1.900 KM.

Osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarade u budućnosti, ali sa ovim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje, jer osobe ove struke najčešće registruju kao nezaposlene. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH, međutim na ovim pozicijama se ponekad nalaze i osobe sa drugim diplomama.

Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM.

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.300 KM mjesečno.

Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plate u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije itd.

Arhitekt u BiH zaradi 1.080 KM mjesečno dok mašinski inžinjer prima prosječnu platu od 1.100 KM, šumarski inžinjer ima primanja u iznosu od 1.090 KM a hemijski inžinjeri sa 1.040 KM mjesečno. Od ostalih inžinjerskih zanimanja, građevinski inžinjer 980 KM, saobraćajni inžinjer 970 KM, a najmanje zarade inžinjeri poljoprivrede 890 KM.

Prevodioci sa diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1.050 KM mjesečno, učitelji i nastavnici dobivaju mjesečno u prosjeku 870 KM, a profesori 960 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti sa prosječnom platom novinara u iznosu od 680 KM.

S kojim zanimanjima brže do posla

Kako bi prije došli do posla, najbolje se upoznati sa trendom traženih zanimanja na tržištu rada.

Prema godišnjoj analizi tržišta rada portala Posao.ba za 2013. godinu, deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2013. godinu su IT softver, zdravstvo, zanatske usluge i druge.

Poslovi za koje je veća potražnja bila od ponude na tržištu (suficitarne kategorije poslova) jesu: policija – zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i druge.

Isplati li se upisati fakultet u BiH?

Analiza na preko 7.500 osoba različite dobi, obrazovne podloge i profila iz BiH je pokazala da osobe koje imaju fakultetske diplome primaju najviše prosječne mjesečne plate.

Za sve one koje zanima kolike su plate za njihove pozicije mogu da saznaju na www.plata.ba, kao i sve druge podatke o metodologiji ovog istraživanja.

(posao.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.