Ispovijest studentice: Pred nama je mazio kolegicu, nekima je nudio rakiju

Pročitajte iskrenu ispovijest studentice iz Beograda.


ispovesti
Foto: Nova.rs

Docenta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu brojne djevojke optužile su za seksualno uznemiravanje. Još jedna studentica odlučila je da progovori za portal Nova.rs o svom traumatičnom iskustvu. Ona u razgovoru za ovaj portal ističe da se zlostavljanje događalo od momenta ulaska u učionicu pomenutog predavača.

– Sve vezano za taj predmet je neprijatno, cijela atmosfera na predavanjima. Od momenta kad stupite u učionicu je bilo zlostavljanja, počinje priču sagovornica.

Ova studentica ističe da je jasno da je od strane uprave bilo prešutnog odobravanje ovakvog ponašanja, jer je nemoguće da nadležni na univerzitetu nisu znali šta se događa duže vrijeme.

– Svi u tom kabinetu su znali šta se dešavalo. Profesor i asistent su praktično sve zajedno radili. Kada dođete u konflikt sa jednim od njih, to znači da ste se sukobili i sa drugim. Oni tada čak ne žele sa vama da razgovaraju putem poruka, već jedino uživo, tada vas zlostavljaju. Imali smo skoro situaciju da je asistent profesora zapratio kolegicu na Instagramu, međutim, ona nije htjela da mu uzvrati. Ipak, nakon što ga je upitala nešto vezano za radove, a što joj je bilo bitno zbog rokova, na našoj platformi “timsku”, on je namjerno otišao “offline”. Tada je morala da ga zaprati da bi dobila odgovor, kaže sagovornica.

af beograd
Foto: Nova.rs

Ipak, potom ukazuje na nešto što je neophodno da policija, ali i uprava fakulteta, pod hitno ispitaju.

– Na tom predmetu, tražili su nam da obavezno priložimo svoje velike fotografije, 6,5 x 8,5. Mi smo se bunili šta će njima naše fotografije, kao i da li možemo da im predamo one iz indeksa, ukoliko im već treba za internu arhivu, međutim, oni su istakli da to ne dolazi u obzir. Mi sada hoćemo da pokrenemo inicijativu da nam se te fotografije vrate, jer ne znamo zašto su im bile potrebne. Kada smo donosili dešavalo se da profesor komentariše: “Evo, ovdje si malo stidljiva”, i slično, ističe sagovornica i dodaje:

– Također, tražili su nam privatne brojeve telefona i mejlove, iako svi mi dobijamo fakultetske mejlove. To su pravdali time da, ukoliko neko ne odgovara na fakultetskom, da mu pišu na privatnom. Kada je bilo riječi oko tih fotografije, sjećam se da nam je profesor čak rekao i da možemo u dekanat, te da će nam oni reći da smo obavezni da dostavimo, kaže ona.

Profil na Instagramu izazvao reakcije: Studenti Arhitektonskog fakulteta trpe zlostavljanje od profesora?

Ističe i da su govorili da su im fotografije neophodne zbog boljeg razumijevanja radova.

– Problem je što je on napravio sistem da se vi njega plašite. Imamo kolegicu koju je mazio na predavanjima, djelovali su nam kao ljubavni par. O tome kruže različite priče, odnosno da je ona pristala na to, a druga je da je riječ o strahu. Znate, ta djevojka se ranije branila, ali on tada počne da vas zlostavlja što se tiče radova. Plašim se da je to bio njen odbrambeni mehanizam, kaže ona.

Ističe da je bilo različitih situacija poput toga da je studentima nudio rakiju u kabinetu.

arhitektonski f
Foto: Nova.rs

Podsjetimo, Više javno tužilaštvo je jučer otvorilo istragu povodom navoda koji su se pojavili na društvenoj mreži Instagram. Naime, studentkinje tvrde da su trpjele seksualno uznemiravanje od strane docenta na tom fakultetu, piše Nova.rs.

Uprava Arhitektonskog fakulteta tvrdi da su za ove slučajevi čuli tek tokom vikenda.