Inzko poručio studentima u Mostaru da je sudbina države u njihovim rukama

Inzko je interaktivno predavanje studentima Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru te im je poručio kako je sudbina države u njihovim rukama.


inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko održao je u srijedu online interaktivno predavanje studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru na kojem im je poručio kako je sudbina države u njihovim rukama te da Mostar i BiH imaju ogromne resurse i potencijale.

Na samom početku prisutne je pozdravio predsjednik Unije studenata Mirza Lalić koji je iskazao veliku zahvalnost Inzku i Uredu visokog predstavnika na prihvatanju poziva Unije studenata za održavanje interaktivnog predavanja, saopćeno je u četvrtak iz Predsjedništva Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Prorektor za nastavu prof.dr. Asim Peco pozdravio je uime Univerziteta “Džemal Bijedić” sve one koji prate predavanje i iskazao zahvalnost visokom predstavniku na etabliranju Bosne i Hercegovine u inostranstvu.

Također se osvrnuo na važnost proaktivnog djelovanja studenata i više ovakvih aktivnosti, ali i naglasio kako su potrebna puno veća ulaganja u nauku i obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zahvalio je na pozivu te istakao da će se rado ponovo odazvati, s obzirom na činjenicu da su mladi ljudi, a pogotovo studenti budućnost naše države.

U svom izlaganju osvrnuo se na vlastiti tok života, obrazovanje i karijeru, kao i na posljednje lokalne izbore u Gradu Mostaru, naglasivši kako novu lokalnu vlast očekuju nagomilani problemi zbog dugogodišnjeg nepostojanja Gradskog vijeća te da Mostar ima ogromne potencijale da postane razvijen i moderan evropski grad.

Također, naglašeno je kako je nedopustivo da studentski domovi nose nazive po osuđenim ratnim zločincima, te da je skinuta ploča s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama zahvaljujući intervenciji OHR-a.

Tokom predavanja posebno je naglašen problem pojave nekvalitetnih visokoškolskih ustanova s jedinim ciljem – izdavanje diplome, bez ulaganja truda, učenja i stvarnog vrednovanja znanja, što, kako je navedeno, stvara ogroman problem u društvu i državi.

Na kraju predavanja visoki predstavnik je pohvalio inicijativu Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru koja se odnosi na konkretno nagrađivanje u vidu manjeg plaćanja školarine najboljih studenata i dobitnika priznanja “učenik generacije”, te poručio svima da se ipak na kraju trud, rad i zalaganje isplate, uz proaktivan i volonterski angažman mladih ljudi u brojnim sektorima našeg društva, navodi se u saopćenju.