Internet u obrazovanju: Cijeli svijet je učionica!

Iako internet kao takav nije škola u uobičajenom smislu, ova globalna mreža postaje bitno sredstvo za učenje i sticanje novih znanja.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iako internet kao takav nije škola u uobičajenom smislu, ova globalna mreža postaje bitno sredstvo za učenje i sticanje novih znanja.

Informatičke nauke brže evoluiraju od ostalih naučnih oblasti koje se razmatraju u procesu obrazovanja, što pred kreatore nastavnih planova stavlja ambiciozan zadatak da prate njihov razvoj.

Obrazovanje je izuzetno važan segment u životu svakog čovjeka, a znanje nepresušan resurs koji nas razlikuje, spaja ili razdvaja. O obrazovanju se danas puno govori, a svaka generacija vjeruje da učestvuje u promjenama i stvaranju nečeg novog. Međutim, te promjene nisu nikada bile tako brze kao danas i to na svim područjima ljudskog djelovanja. Tako gledano, obrazovanje u informatičkom vremenu, ne zavisi i ne može zavisiti od volje jednog čovjeka ili male skupine koja bi imala zadatak odlučivanja, već se ono ostvaruje i planira djelovanjem mnogobrojnih učesnika, nastavnika, studenata i učenika, piše Mondo.

Objedinjavanje obrazovanja

Može li se onda zamisliti sredstvo koje bi omogućilo da se sve ideje o tome kako i šta treba učiti objedine na jednom mjestu? Na ovo pitanje se može odgovoriti veoma jednostavno – to je internet.

Iako internet kao takav nije škola u uobičajenom smislu, ova globalna mreža preuzima na sebe dobar dio obrazovanje i cjeloživotnog učenja. Preciznije, omogućen je pristup znanju svakome ko želi da uči, bez obzira na godine, imovinski status ili mjesto življenja. S internetom se javlja i učenje bez granica, koje je uzrokovano pojavom novih tehnologija i medija. Prednost leži u tome što je internet veoma jednostavan za upotrebu, a i relativno je jeftin način pristup izvoru neograničenog broja informacija i materijala za nastavu.

Online učenje kao dopunska škola

Isto kao što, na primjer, elektronski mediji sve više mijenjaju one štampane, sve više znanja stičemo upravo putem interneta. Da li je internet bolji od škole? Može li internet zamijeniti školu i fakultet? Ne bismo rekli da je internet zamjena, ali je svakako dobra mogućnost za nadogradnju.

Učenje putem interneta omogućava posebno dinamičnu interakciju između instruktora i polaznika, kao i polaznika međusobno. Svaki pojedinac doprinosi nastavi pokretanjem, odnosno učestvovanjem u raspravama koje se tiču neke teme. U sklopu sistema lako je omogućena integracija i pristup drugim izvorima bitnima za gradivo koje se podučava.
Uprkos svim prednostima online učenja, ono danas ne može zamijeniti klasičan pristup učenju i obrazovanju uopšteno. Posebno u dubljem razmatranju širenja najrazvijenijeg oblika e-učenja, tačnije onog organizovanog na daljinu, javljaju se pitanja relativnog kvaliteta rezultata, kao i samog toka takvog učenja, te je upitna individualizacija cijelog procesa.

Ipak, hibridni model učenja, koji ne isključuje tradicionalnu nastavu nego je dopunjuje, veoma uspješno je već inkorporisan u neke obrazovne ustanove u BiH.

(mondo.ba)