Ime ovog mjesta sigurno ne možete pročitati

Možete li zamisliti da ime mjesta u kojem živite ima 85 slova? Biste li ga mogli pročitati, a zatim i zapamtiti? Upravo je to slučaj s imenom jednog brda na Novom Zelandu.


1 8

Pokušajte pročitati ime ovoga brda na Novom Zelandu – Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Ovo 300 metara visoko brdo na Novom Zelandu dobilo je ime po maorskom avanturistu i naučniku koji je istraživao Novi Zeland. Kako bi mu odali priznanje, Maori su za ime ovog brda odabrali jednu čitavu rečenicu, složenu u jednu riječ, prenosi x-ica.com.

U prijevodu, ime ovog brda znači: Vrh na kojem je Tamatea, čovjek velikih koljena, pomicao, gutao i osvajao planine, poznat kao gutač zemlje i svirao flautu svojoj voljenoj.

Iako je ovaj toponim zvanično ime, postoji čak i duža verzija koju koristi dio lokalnog stanovništva:

Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu.

Bez obzira koja je verzija u pitanju, od 85 ili 105 slova, ovo brdo ostaje u Guinnessovoj knjizi rekorda i turistička atrakcija za zaljubljenike u sve što je neobično. I zaista je više nego neobično.

(STUDOMAT.ba)