Imate li vrline uspješnih studenata?

Pročitajte koje su karakteristike svakog uspješnog studenta naveli univerzitetski profesori!


Foto: Envato
Foto: Envato

Danas vam donosimo spisak vrlina uspješnog studenta. Izdvojene osobine uspješnih studenata su prikupljene od univerzitetskih profesora.

Istinski interes

Ovo se čini poprilično očitim, ali svi će vam reći da je teško uspjeti na fakultetu koji vas ne zanima. Pobrinite se da odaberete onaj za koji osjećate strast.

Kako biste zadržali interes za svoj fakultet, zašto ne biste napisali popis svih razloga zbog kojih ste ga odabrali i možda počeli planirati što biste nakon toga htjeli učiniti sa svojom kvalifikacijom.

Proaktivnost

Za razliku od škole, na fakultetu nećete imati nikoga da vam gleda preko ramena kako bi se uvjerio da radite sav posao i da idete na sve časove. Tu dolazi do iskrenog interesa; morate biti dovoljno entuzijastični i odgovorni da idete na nastavu (čak i ako to znači da ne možete izaći u klub jer znate da morate biti budni u 7 ujutro).

Nemojte samo doći na predavanje ili seminar, već se angažujte. Imajte proaktivan pristup, vodite detaljne bilješke i postavljajte/odgovarajte na pitanja. Zaista pokažite svom profesoru da pokušavate.

Dobro upravljanje vremenom

Nema smisla pohađati sve sate ako ćete ostaviti svoj rad/reviziju do posljednjeg trenutka i raditi užurban posao. Dajte univerzitetu prioritet nad ostalim stvarima kako biste imali dovoljno vremena da pročitate sve svoje tekstove za čas, popravite ih, napišete eseje i prelistate bilješke.

Traženje pomoći

Ponekad se čini kao preveliki napor da se dogovorite da posjetite svog profesora van nastavnog sata kako biste razgovarali o nečemu što ne razumijete. Međutim, zapamtite da je priznanje da vam je potrebna dodatna pomoć potpuno u redu i ohrabruje se.

Vaši profesori bi radije da dođete i porazgovarate s njima, umjesto da vas vide kako ne uspijevate savladati gradivo. Sve što trebate učiniti je poslati im mail.

Originalne ideje

Na fakultetu biste trebali slobodno istraživati ​​jedinstvene ideje i krenuti putem kojim se manje putuje. Vi ste akademik i morate vjerovati u sebe.

Čitajte teme vezane za vaše studije i potrudite se da dođete do čudnih i nišnih ideja. Vaš profesor će vas dodatno cijeniti, a vi ćete se isticati među svim ostalim studentima koji pišu potpuno isti esej s očiglednim odgovorom.

Vještine čitanja i pisanja

Nisu svi prirodno rođeni kao knjiški moljci, ali profesori primjećuju jasnu razliku između učenika koji nikada nisu čitali i onih koji su se barem jednom u životu približili knjizi. Njihova gramatika je bolja, rječnik im je napredniji i imaju više oštrine u pisanju.

Otvoreni za alternativne perspektive

Otvoreno slušanje tuđih mišljenja u vašoj disciplini i pokušaj da se stvari zaista sagledaju iz druge perspektive mogu vam omogućiti bolje i potpunije razumijevanje teme. Mogu dolatiti iz pozadine različite od vaše ili znaju nešto što vi niste znali.

Uspjeh nije samo sposobnost iznošenja vlastitih ideja, već i proaktivno sarađivanje s drugima. To ne znači nužno slijepo pristajanje na svako mišljenje koje čujete, već učenje kako razviti svoju argumentaciju i dati konstruktivnu kritiku.