Idealna pred ispitni rok: Ovo je hrana koja može smanjiti stres

Nivo stresa može biti visok ovih dana, posebno za studente kojima je zimski ispitni rok već počeo ili uskoro počinje.


ishrana ispiti

Zato bi bilo dobro znati i da ono što odaberemo jesti može pomoći u smanjenju stresa.

O tome govore psihijatar dr. Drew Ramsey, asistent na Univerzitetu Kolumbija i autor knjige “Jedite da biste pobijedili depresiju i anksioznost”, te Felicia Porrazza, registrirani dijetetičar sa sjedištem u Filadelfiji.

Otvorite nepce masnoj ribi

Uz losos, pastrmku i skušu isprobajte inćune, srdele i haringe. Ove namirnice bogat su izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu u “razbijanju” stresa, poznatih kao DHA (dokozaheksaenojska kiselina) i EPA (eikosapentaenojska kiselina), koje igraju važnu ulogu u zdravlju mozga.

 – Povećavanje omega-3 masnih kiselina može pomoći u regulaciji načina na koji naša tijela podnose stres, rekla je Porrazza.

Pomiješajte masnu ribu sa školjkama

Dagnje, školjke i ostrige bogate su vitaminom B12, osim omege-3.

Zapravo, vitamini B, uključujući vitamin B12, pomažu u održavanju nervnog sistema, a stres može uzrokovati blagi porast tjelesnih potreba za tim vitaminima B, objasnila je Martha McKittrick, dijetetičarka sa sjedištem u New Yorku.

Nedostatak vitamina B može povećati rizik od razvoja simptoma povezanih sa stresom kao što su razdražljivost, letargija i depresija, piše CNN.

Konzumirajte više vitamina C

Hrana poput paprike, naranče, grejpa i kivija bogata je vitaminom C koji u velikim dozama djeluje antidepresivno i poboljšava raspoloženje, a može biti od pomoći u liječenju poremećaja povezanih sa stresom.

Druga istraživanja otkrila su da vitamin C može pomoći u smanjenju anksioznosti među srednjoškolcima.

Odaberite zdrave ugljikohidrate

Ugljikohidrati mogu povećati proizvodnju serotonina u mozgu, što je ključno za utjecaj na naše raspoloženje.

 – Serotonin je neurotransmiter koji je odgovoran za sreću i dobrobit, rekla je Porrazza.

Složeni ugljikohidrati, uključujući cjelovite žitarice i povrće, mogu pomoći u povećanju nivoa serotonina jer čine triptofan dostupnijim u mozgu.

Ugljikohidrati poput soje i graška također daju malu dozu proteina, što može pomoći u uravnoteženju nivoa glukoze u krvi. Ova je korist važna, jer fluktuacije glukoze u krvi mogu izazvati razdražljivost i pogoršati nivo stresa.

Koristite fermentiranu hranu

Fermentirana hrana poput jogurta, kombuche, kefira, tempeha i kiselog kupusa sadrži prijateljske bakterije poznate kao probiotici, koji imaju sposobnost smanjenja stresa i nivoa kortizola.

Osjećate se anksiozno? Fermentirana hrana takođe može pomoći u smanjenju simptoma socijalne anksioznosti, pokazalo je istraživanje.

Kako to sve funkcionira?

 – Naše crijevne bakterije proizvode oko 95% opskrbe serotonina u našem tijelu, što može pozitivno uticati na to kako se osjećamo, kaže Porrazzi.

Hrana bogata magnezijumom

 – Mnogo puta kada ste pod stresom, nivo magnezijuma vam se može smanjiti, objasnila je McKittrick.

 – Ako imate prehranu s nedostatkom magnezijuma, to može povisiti hormone stresa, pa je važno jesti hranu bogatu magnezijumom, poput lisnatog zelenog povrća, orašastih plodova i sjemenki; mahunarke; i cjelovite žitarice, rekla je ona.

Prkosite stresu hrskavom hranom

 – Mnogi moji klijenti, kad razmišljaju o hrskavoj hrani, razmišljaju o čipsu, ali ponekad stres možete riješiti zdravijom hrskavom hranom poput celera i mrkve s humusom, rekla je Porrazza.

Rezanje jabuke, a zatim grizenje iste također može osloboditi stresa.

 – Radeći nešto rukama može im pomoći da se izbace iz glave i da im pruže malo pažljivog trenutka, koji ih može izvući iz trenutnog stresa, dodala je Porazza.

Napravite pauzu za čaj

Zeleni, crni i oolong čajevi bogati su teaninom, aminokiselinom koja pomaže u smanjenju stresa i promoviranju smirenih osjećaja.

Ovi čajevi su takođe bogati antioksidantima, koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu, što pomaže u zaštiti od bolesti.

Ostali dijetni savjeti za uništavanje stresa

I na kraju, postoji nekoliko dijetalnih strategija koje treba izbjegavati kako biste se osjećali manje pod stresom. Jedan je konzumiranje manje kofeina.

I važno je ne praviti velike razmake između obroka.